JHL: Yksityisten päiväkotien tilanne kuin Esperi Carella – "Esimies sanoi, että ota ryhmä mukaan vessaan ja leikitä heitä samalla, kun vaihdat vaippaa"

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoo tiedotteessaan olevansa huolissaan yksityisten päiväkotien henkilökunnan vähyydestä. Järjestön mukaan tilanne on sama kuin otsikoihin nousseessa yksityisessä vanhustenhoidossa.

Nyt puhuu Esperi Caren uusi toimitusjohtaja 7:21
Näin Esperi Caren uusi toimitusjohtaja Heini Pirttijärvi Huomenta Suomen haastattelussa. 

JHL:n mukaan yksityisissä päiväkodeissa on päivittäin tilanteita, joissa henkilöstöä on töissä aivan liian vähän suhteessa hoidettavien lasten määrään ja ikään. Järjestö kertoo tilanteen jatkuneen jo vuosia.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo, että henkilöstövaje on suunnitelmallista toimintaa, jolla pyritään maksimoimaan yrityksen voitot.

– Kyseessä on aivan samankaltainen laskelmoitu toiminta, jota Esperi Care on harjoittanut vanhustenhoidossa. Työtunteja on vähennetty esimerkiksi niin, esimies muuttelee vuoroja kysymättä mitään työntekijöiltä.

– Jos yhtenä päivänä tekee enemmän tunteja kuin päivälle on ennakkoon suunniteltu, käsketään vähentämään vastaavasti tunteja muilta päiviltä.

Ongelmat ovat tulleet liiton tietoon suoraan yksityisen varhaiskasvatuksen luottamusmiehiltä ja alalla työskenteleviltä liiton jäseniltä.

Lapset mukaan vessareissulle

Henkilöstövaje on johtanut hurjiin tilanteisiin, kertoo sopimustoimitsija Minna Pirttijärvi JHL:n tiedotteessa.

– Jääkaapissa saattaa olla välipalaksi kaksi jugurttia kahdellekymmenelle lapselle. Kun asiasta ilmoittaa esimiehelle, saa vastaukseksi, että kipaise kaupasta ostamassa. Millä sitä kipaisee, kun ryhmässä on 20 lasta ja kaksi hoitajaa?

Hoitohenkilökunnan vaje aiheuttaa päiväkodeissa absurdeja tilanteita, Pirttijärvi kuvailee.

– Eräskin lastenhoitaja kertoi, että hän oli yksin vastuussa ryhmästä, jossa oli kahdeksan alle 3-vuotiasta lasta. Varhaiskasvatusasetuksen mukaan alle kolmivuotiaita lapsia saa olla yhden hoitajan vastuulla korkeintaan neljä.

– Kun hoitajan sitten piti mennä vaihtamaan yhdelle lapselle vaippaa, hän pyysi päiväkodinjohtajaa ryhmään muiden lasten luokse. Esimies sanoi, että ota ryhmä mukaan vessaan ja leikitä heitä samalla, kun vaihdat vaippaa. 

Lue myös:

    Uusimmat