Yle: Haamuhoitajat pitävät huolta myös päiväkotien lapsista, 18 lasta yhden hoitajan vastuulla – Ketjujohtaja: "Minun on pakko nyt selvittää tilannetta"

5:57
Eri päiväkotien toimintaympäristöissä on suuria eroja. Katso video!

Julkisuudessa on keskusteltu vanhustenhuollon ja etenkin Esperi Care -konsernin haamuhoitajista. Hoitajien alimitoituksista on Ylen mukaan huolestuttu myös kymmenissä Touhula-ketjun päiväkodeissa.

Jutussa esiintyvä hoitaja Maria kertoo esimerkkitilanteesta: toinen työntekijä on ollut hammaslääkärissä, jolloin toinen hoitaja on joutunut olemaan koko aamupäivän ajan yksin 18 lapsen kanssa.

Suomen suurimman yksityisen päiväkotiketjun Touhulan hoitajat ovat myös joutuneet tekemään hoivatyön ohella esimerkiksi siivous- ja ruoanlaittotöitä. Näin lapsia ei ole ehditty huomioimaan tarpeeksi.

– Hankalia tilanteita tuli, kun samaan aikaan piti valvoa lapsia ja hoitaa keittiövuoro, Maria kommentoi Ylen jutussa.

Päiväkodin johto on ohjeistanut tiukasti, ettei perheille saa kertoa, ettei Touhula tarjoa tukea erityistarpeisten lasten kehitykseen. Sijaisia ei pääsääntöisesti ole Marian mukaan saanut palkata, ja virheistä eteenpäin kertoneita on painostettu jättämään työnsä.

JHL: Hoitajapulatilanteita päivittäin

JHL kertoi toissapäivänä yksityisten päiväkotien tilanteen olevan yleisesti kuin Esperi Carella.

– Jääkaapissa saattaa olla välipalaksi kaksi jugurttia kahdellekymmenelle lapselle. Kun asiasta ilmoittaa esimiehelle, saa vastaukseksi, että kipaise kaupasta ostamassa. Millä sitä kipaisee, kun ryhmässä on 20 lasta ja kaksi hoitajaa? sopimustoimitsija Minna Pirttijärvi pohti tiedotteessa.

JHL:n mukaan yksityisissä päiväkodeissa on päivittäin tilanteita, joissa henkilöstöä on töissä aivan liian vähän suhteessa hoidettavien lasten määrään ja ikään.

"Valvontakäynti tehdään toimistossa pullakahvien äärellä"

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin varhaiskasvatuksen asiantuntija Johanna Perez kertoo Ylen jutussa Touhula-ketjun kyseenalaisen toiminnan olevan liitolle tuttua.

Perezin mielestä hoitajamitoitukset ovat niin pielessä, että on ihme, ettei Touhulan lapsille ole tapahtunut mitään vakavaa.

Aluehallintovirasto on kahden viime vuoden aikana saanut ketjusta kolme valvontailmoitusta. Ylen mukaan viranomaiset eivät kiinnitä huomiota oikeisiin asioihin. Esimerkiksi valvontakäynti tehdään ennalta ilmoitetusti toimistossa pullakahvien äärellä eikä henkilöstöltä tuskin kysytä mitään.

Touhula-johtaja Ylelle: Päiväkodeissa pyritään lainmukaiseen mitoitukseen

Touhula-ketjun toimitusjohtaja Virpi Holmqvistin mukaan ketjun päiväkodeissa pyritään aina lainmukaiseen hoitajamitoitukseen. Hän ei tunnista yhtiön piiristä pelon ilmapiiriä, eikä myöskään sijaiskieltoa ole hänen aikanaan ollut.

– Minun on pakko nyt selvittää tilannetta, sillä näitä asioita ei ole tullut minun tietooni, Holmqvist sanoo jutussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja