Lähihoitajat raatavat hoivalaitoksissa tuloksen takomisen ehdoilla: Pyykkäämistä, siivoamista ja jopa lumenluontia – "Ei siihen hoivaan voi jäädä aikaa"

Hoitajien kova arki tuloksen takojina 15:10
Pyykkäämistä, siivoamista ja jopa lumenluontia – videolla keskustellaan hoitajien arkeen kuuluvista haasteista.

Hoivalaitosten ja hoitajien arki puhuttaa nyt uutisissa, muun muassa Esperi Caressa ilmenneiden ongelmien takia. Yrityksissä on valitettavan yleistä, että lähihoitajasta tehdään kaikkia talon askareita hoitava monitoimihenkilö.

Kaikki suuret yhtiöt tietävät, millaista hoitajien arki on, sillä niin hoitajat ja liitot ovat sen kertoneet, sanoo Lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola

– Hoitajat kokevat, että he tekevät pyykkiä, siivoavat, jopa luovat lunta. He tekevät kaikkea muutakin, josta tukihenkilöt eli laitoshuoltajat ja keittiöstä olevat henkilöt on poistettu. Sen nimi on bisnes, Paavola lataa.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kutsuu Esperi Caren arjesta kuulemaansa rumaksi rahan tekemiseksi. Hänen mukaansa hoitolaitoksen työntekijöiden työtunteja leikattiin runsaasti yrityksen tuoton tavoittelun ehdoilla. Ilmiö on tuttu myös naapurissamme Ruotsista.

– Siellä leikattiin vaippoja puoliksi ja kaikkea ihmeellisyyksiä, jotta pääoman omistajat saivat lisää liksaa itselleen. Olen huolestunut siitä, että hoitajien pitää tuoda nimettömänä näitä ikäviä tilanteita julki ennen kuin alkaa tapahtumaan Suomessa. Poliitikot kantavat vastuunsa vasta, kun räikeät esimerkit tulevat julki, ja nämä ovat ihan totista totta, Niemi-Laine sanoo.

– Yrityksissä on ollut ihan luontaista, että lähihoitajasta on tullut monitoiminainen- tai mies, joka tekee kaikki talon työt. Ei siihen hoivaan voi jäädä aikaa.

Puolikas hoitaja kymmentä potilasta kohden

Vanhustyössä yleinen käytäntö on niin sanotusti 0,5 hoitajaa kymmenen hengen yksikköä kohden. Kaksi ihmistä hoitaa aamulla kymmenen potilasta, illalla yksin kymmenen potilasta ja yöllä yksin kymmenen potilasta, Superin Silja Paavola sanoo.

Paavolan mukaan yksityisen puolen ongelmana on se, että vakituisia tai toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella työtä tekeviä ei oteta. Hoitajia palkataan 4–6 tunniksi kerrallaan, kun pitäisi olla kahdeksan.

– Tämä on tietynlaista haamutyövoimaa. Kaikki vermeet on, mutta kaikki vermeet on myös laistaa ne.

Lue myös:

    Uusimmat