JHL: Perhepäivähoidon rajoitus ohjaa päiväkotiin

Kunnat ovat alkaneet rajoittaa lasten pääsyä perhepäivähoitoon, kertoo Turun Sanomat. Lehden mukaan syynä rajoitukselle on kunnallisten perhepäivähoitajien tulo työaikalain piiriin elokuussa.

Hoitajat saavat tehdä keskimäärin 40-tuntista työviikkoa. Tämä on johtanut siihen, että kunnat ovat alkaneet ohjata pitkää hoitopäivää tarvitsevia lapsia ensisijaisesti päiväkoteihin.

Julkisten ja Hyvinvointialojen liitossa muutosta ei pidetä järkevänä. Liiton yhteiskuntapolitiikan päällikön Päivi Niemi-Laineen mukaan taustalla on kuntien väitteet siitä, että siirtyminen työaikalakiin tulee kunnille kalliiksi.

- Kunnat väittää, että työaikalain piiriin siirtyminen tulee kunnille kalliiksi sitä varten, että perhepäivähoitajat saavat myös oikeat työaikakorvaukset. Tässä on nyt se ongelma, että näitä rahoja työaikalain piiriin siirtymisen vuoksi tuleviin kustannuksiin ei muka ole varattu.

Niemi-Laineen mukaan kyse on siitä, että kunnat haluavat siirtyä tietynlaiseen hoitomuotoon.

- Käsittääkseni kyse ei ole rahasta, vaan tällä tavalla ohjataan päivähoitoon, Niemi-Laine kertoo MTV3:n Uutisille.

- Tällaiseen malliin mihin Turku on menossa, ei pitäisi missään nimessä siirtyä.

Perhepäivähoidossa pystyttäisiin Niemi-Laineen mukaan yhtä halpaan ja tehokkaaseen hoitoon kuin aiemminkin oikeanlaisilla työvuorosuunnitelmilla.

Työaikalaki ei koske yksityisiä perhepäivähoitajia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat