Mainos

Jet kasvatti markkinaosuuksiaan

Shell menetti hieman markkinaosuuksiaan bensiinin ja dieselöljyn myynnissä viime vuonna. Vain bensiiniä myyvä Jet taas jatkoi markkinaosuutensa hivuttamista ylöspäin. Tiedot käyvät ilmi Öljyalan keskusliiton tänään julkistamista tilastoista.

Huoltoasemat harvenivat viime vuoden aikana runsaalla viidelläkymmenellä. Vuoden lopussa huolto-, jakelu- ja automaattiasemia oli 1785. Automaattiasemien kasvu näyttäisi tasaantuvan, sillä niitä tuli lisää enää 18.

Näitä miehittämättömiä automaattiasemia oli vuoden päättyessä 484. Varsinaisena palveluna eli myyjän tankkaamana bensiinistä ja dieselöljystä myydään enää yksi prosentti. Parissakymmenessä vuodessa huolto- ja jakeluasemien määrä on pienentynyt runsaat 30 prosenttia. Tilalle on kuitenkin tullut automaattiasemia, joten asemaverkosto on supistunut kokonaisuudessaan vain kahdeksan prosenttia.

Elintarvikemyymälöitä tuli asemien yhteyteen lähes 40 lisää ja niitä on jo 150. Öljyalan keskusliiton toimitusjohtajan Jaakko Tusan mukaan päivittäistavarakauppa on monin paikoin huoltoasemien elinehto. Hän pitää liikeaikalain käsittelyn yhteydessä esiintyneitä ajatuksia huoltoasemien toiminnan rajoittamisesta käsittämättöminä.

Markkinaosuuksissa pieniä muutoksia

Bensiinin myynnissä Shellin markkinaosuus laski puoli prosenttiyksikköä edelliseen vuoteen verrattuna. SEO ja Teboil menettivät bensiinissä osuuksiaan 0,3 ja Esso 0,2 prosenttiyksikköä.

Pelkästään automaattiasemilla toimivan Jetin valtakunnallinen markkinaosuus bensiinissä nousi 1,6 prosentista 2,4 prosenttiin. Alueellisesti ketjun merkitys on painavampi, koska yhtiöllä on koko maassa vain 21 asemaa.

Neste puolestaan kasvatti osuuttaan dieselissä puoli prosenttiyksikköä. Dieselissä markkinaosuuttaan menetti vain Shell, 0,7 prosenttiyksikköä.

Polttonesteissä markkinaosuudet ovat varsin vakaita ja jo yhden prosenttiyksikön heilahdusta on pidetty merkittävänä muutoksena. Bensiinissä Nesteen markkinaosuus oli 34,9 prosenttia, Shellin 23,8, Esson 17,9, Teboilin 13,9, SEO:n 6,7, Jetin 2,4 ja muiden 0,4 prosenttia.

Dieselöljyssä Nesteen osuus oli 45,2 prosenttia, Teboilin 20,8, Shellin 18,4, Esson 12,4 ja SEO:n 3,2 prosenttia. Kaikista öljytuotteista Nesteen osuus oli 41,5, Teboilin 22,8, Shellin 17,8, Esson 12,8, SEO:n 2,7, Tehokaasun 1,1, Jetin 0,6, Mobil Oilin 0,2 ja muiden puoli prosenttia. Näissä luvuissa ovat mukana bensiini, dieselöljy, kevyt ja raskas polttoöljy sekä voiteluaineet.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.