Mainos

Vankeja menehtyi ummetukseen ja kuolioon – jenkkivankilalle rajuja syytteitä

Yhdysvalloissa Alabamassa sijaitseva vankila on haastettu oikeuteen kolmesta erikoisesta kuolemantapauksesta.

Huntsvillessä sijaitsevan Madison Countyn vangit menehtyivät viime vuonna kuolion, ummetuksen ja alkoholin vieroitusoireuden seurauksena. Tapauksesta uutisoi CNN.

Vankilan ohella tapauksista syytetään vankien hoitokustannuksista vastannutta ACH-vakuutusyhtiötä. Oikeushaasteiden mukaan vakuutusyhtiö ja vankila tietoisesti viivyttivät tai jopa kielsivät vangeilta näiden tarvitsemaa hoitoa rahaa säästääkseen.

Karuja syytöksiä hoitamatta jättämisestä

Rajuimmat syytökset koskevat 19-vuotiaan Deundrez Woodsin kuolemaa.

Woods pidätettiin kesäkuussa 2013 myymälävarkaudesta ja päällekarkauksesta. Nuorukainen oli käyttäytynyt vankilassa useita viikkoja normaalisti, kunnes elokuun 6. päivä Woods alkoi vankilan kirjanpidon mukaan hallusinoida, jolloin hän ei kyennyt kommunikoimaan vankila- tai hoitohenkilökunnan kanssa.

Woods siirrettiin sairasosastolle. Syytteiden mukaan nuorukaista ei kuitenkaan kohdeltu osastolla kuin potilasta. 

Nuorukaista oli tainnutettu sairaalaosastolla kolmeen otteeseen etälamauttimella, 6. 9. ja 14. elokuuta. Syytteen mukaan Woodsin elintoimintoja ei ollut seurattu mitenkään elokuun 7. ja 19. päivän välillä.

Elokuun 17. päivä Woodsin jalka oli haissut kuolion seurauksena niin pahalle, että vartijat olivat raahanneet miehen suihkuun, ruiskuttaneet hänen päälleen vettä ja sen jälkeen laittaneet hänet alastomana toiseen selliin. Vankilan kirjojen mukaan Woods ei syönyt lainkaan 14.–19. päivän välisenä aikana. Tuolloin myöskään yksikään hoitaja ei käynyt tämän sellissä. Woods kuoli 19. päivänä.

Viisi kuukautta ennen Woodsia samassa vankilassa kuoli 60-vuotias Nikki Listau alkoholin vieroitusoireuden seurauksena. Listau oli saanut rajuja kohtauksia ja murtanut useita kylkiluitaan pudottuaan sängystä. Vartija oli löytänyt naisen alasti sellin lattialta sekavia puhuen. Kaksi tuntia myöhemmin nainen löydettiin tajuttomana. Hänet julistettiin kuolleeksi seuraavana päivänä.

Syytteiden mukaan Listau ei saanut hoitoa kunnostaan huolimatta.

– Syytetyt vain seurasivat Listaun heikkenemistä ja lopulta kuolemaa, syytteissä todetaan.

Syyttäjä: Maallikkokin olisi tajunnut oireet vakaviksi

Kaksi kuukautta Woodsin kuoleman jälkeen vankilassa menehtyi puolestaan 30-vuotias Tanisha Jefferson.

Nainen oli pidätetty lokakuun 14. päivä, viisi päivää myöhemmin hän oli alkanut valittaa kivusta vatsassaan ja suolistossaan. Hän oli myös kertonut vankilavirkailijoille, ettei pystynyt ulostamaan.

Lokakuun 25. päivä Jefferson jätti valituksen, jonka mukaan hän on ollut sairas jo 10 päivää. Kolme päivää myöhemmin hän vaati nähdä lääkärin ja kertoi pelkäävänsä jo henkensä puolesta.

Seuraavana päivänä Jefferson pääsi lääkärille, joka määräsi hänelle ulostuslääkettä. Hänet lähetettiin tämän jälkeen takaisin selliin, jossa hän kertoi vankitovereilleen, ettei hän ollut ulostanut 13 päivään. Nainen kertoi myös, että pystyi kivun vuoksi hädin tuskin kävelemään.

Lokakuun 30. päivä Jeffersonin tila kääntyi huonompaan. Hän alkoi hikoilla sai hengitysvaikeuksia. Syytteiden mukaan vankilan hoitohenkilökunta ei tehnyt tästä huolimatta mitään.

Jefferson pääsi tapaamaan hoitajaa seuraavana päivänä, jonka jälkeen hänet palautettiin taas selliinsä. Nainen pyörtyi vielä samana iltana sellissään valitettuaan entistä pahempaa vatsakipua. Häntä ei viety sairaalaan vielä tuolloinkaan, vaan sairasosastolle tarkkailtavaksi. Ambulanssi kutsuttiin paikalle vasta noin puoli tuntia tämän jälkeen, kun Jefferson ei enää reagoinut mihinkään.

Nainen kuoli suolitukoksen aiheuttamiin komplikaatioihin.

Tapauksista nostettujen syytteiden mukaan menehtyneiden vankien oireet olivat niin selviä, että jopa maallikko olisi tajunnut niiden olevan kuolemanvakavia. Syytteen mukaan vakuutusyhtiö jätti menehtyneiden vankien oireet tarkoituksella huomiotta säästääkseen rahaa.

Sekä vankila ja vakuutusyhtiö kieltäytyivät antamasta haastattelua tapauksesta CNN:lle keskeneräiseen oikeustapaukseen vedoten.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.