Mainos

Jeltsin: Venäjä torjuu kaappausyritykset

Presidentti Boris Jeltsin sanoo, että Venäjä pystyy torjumaan kaikki ääriryhmien vallananastusyritykset. Jeltsin esitti lausuntonsa Kremlissä järjestetyssä seremoniassa, johon osallistui armeijan ja turvallisuusjoukkojen upseereita, kertoi uutistoimisto Interfax.

-Meillä on riittävästi voimaa minkä tahansa ääriryhmän vallankaappaussuunnitelman tyrehdyttämiseksi, totesi Jeltsin. Hän sanoi upseereille myös, että he ovat "luotettava tuki" niin Venäjälle kuin hänelle itselleenkin. Televisioidussa puheessaan presidentti huomautti myös, että "vahvojen toimien" sijaan Venäjä tarvitsee "vahvaa johtoa".

Ei ole selvää, mikä kirvoitti Jeltsinin huomautukset, mutta niiden arveltiin olleen yritys vakuuttaa maan armeijan johto siitä, että tiukoista uudistustoimista huolimatta armeijaa edelleen arvostetaan. Uutistoimisto RIA:n mukaan valtio ei talouskriisistä huolimatta aio leikata turvallisuuselinten käyttövaroja. Kreml ilmoitti myös, että Jeltsin on lykännyt kesälomaansa ja päättänyt pysyä ensi viikolla Moskovassa työn ääressä.

Ylähuone hyväksyi uudistuspaketin

Venäjän parlamentin ylähuone äänesti tänään ylivoimaisesti äänin 97-4 hallituksen rakentaman talouden uudistuspaketin puolesta. Uudistuspakettia tarvitaan, jotta valtio selviytyisi veloistaan ja pystyisi täyttämään ulkomaisten lainanantajien vaateet. Venäjän valtio on jo vuosia kärsinyt vähistä verotuloista, eikä valtio ole kyennyt maksamaan velkojaan yhtiöille ja työntekijät ovat puolestaan jääneet palkatta. Julkisen alan työntekijät ovatkin järjestäneet eri puolilla Venäjää mielenosoituksia palkkasaataviensa puolesta.

Pääministeri Sergei Kirijenko huomautti uudistuspakettia käsitelleelle ylähuoneelle, että maan talouden tila huononee entisestään ja sitä myöten myös yhteiskunnalliset levottomuudet lisääntyvät. Venäjän talousministeri Mihail Zadornov ilmoitti puolestaan ylähuoneelle, että valtio aikoo suoriutua veloistaan talouskriisistä huolimatta.

Ennen kuin uudistuksia voidaan panna täytäntöön, on parlamentin alahuoneen eli duuman ensin hyväksyttävä uudistuspaketin vaatimia lakimuutoksia ja ylähuoneen vielä sen jälkeen käsiteltävä ne. Duuma pitää heinäkuun 15.-16. päivinä uudistuspakettia käsittelevän erityisistunnon.

Sisäisten ongelmien lisäksi Venäjän talouden tilannetta on lisäksi kiristänyt vuosi sitten alkanut Aasian talouskriisi, sekä öljynhinnan romahtaminen, ja myös ulkomaisten sijoittajien luottamus Venäjään on vähentynyt.

Uutta lainaa yritetään

Kirijenkon johtama hallitus yrittää uudistusten myötä saada Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä, Maailmanpankilta sekä yksityisiltä lainaajilta uuden 15 miljardin dollarin lainapaketin. IMF onkin valmis myöntämään Venäjälle lainaa, mikäli uudistuspaketti toteutetaan ja se onnistuu.

Venäjän laina-asioista vastaava Anatoli Tshubais kertoi Wall Street Journal -lehdessä uskovansa, että esisopimus uusista lainoista saadaan IMF:n kanssa valmiiksi huomiseen mennessä. Jeltsin keskusteli tänään puhelimessa Venäjän talouden uudistuspaketista Saksan liittokanslerin Helmut Kohlin ja Ranskan presidentin Jacques Chiracin kanssa, jotka Kremlin mukaan kannattivat esitettyjä uudistuksia. Presidentti aikoi keskustella uudistuksista myös Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin, IMF:n johtajan Michel Camdessuksen sekä Britannian pääministeri Tony Blairin ja muiden G7-maiden johtajien kanssa. Eilen presidentti Jeltsin vakuutti, ettei Venäjä aio talousvaikeuksien tähden devalvoida ruplaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.