Mainos

Jeltsin vaihtoi puolustusministerin

Kenraali Igor Sergejev, joka on komentanut Venäjän strategisia ohjusjoukkoja, nimitettiin tänään vt. puolustusministeriksi, kertoi Venäjän puolustusneuvoston sihteeri Juri Baturin. Venäjän presidentti Boris Jeltsin erotti aiemmin tänään puolustusministeri Igor Rodionovin ja asevoimien komentajan Viktor Samsonovin, kertoi uutistoimisto Tass.

Kenraaliluutnantti Viktor Tshetshevatov puolestaan nimitettiin asevoimien komentajaksi, kertoi uutistoimisto Interfax lainaten armeijan lähteitä. Tshetshevatovin nimityksestä ei kuitenkaan heti saatu virallista vahvistusta.

Asiantuntijat arvelivat Sergejevin, 59, olevan ehkä vain tilapäisratkaisu siihen asti kunnes Jeltsin löytää sopivan miehen uudistamaan armeijaa. Sergejev on johtanut strategisia ohjusjoukkoja vuodesta 1992.

Sevodnja-sanomalehden sotilasasiantuntijan Pavel Felgengauerin mukaan "Sergejevillä on hyvät suhteet länteen, mutta hän on mitä todennäköisemmin tilapäisratkaisu, sillä hänellä on vähän kannatusta panssarivoimissa, laivastossa tai ilmavoimissa".

Asevoimien komentaja on Venäjällä presidentin ja puolustusministerin jälkeen kolmanneksi vaikutusvaltaisin sotilasviranomainen, ja hän vastaa myös ydinaseiden käytöstä. Tshetshevatov, 52, on komentanut Venäjän joukkoja Kaukoidässä, ja häntä pidetään yhtenä Jeltsinin tärkeimmistä tukijoista armeijan ylimmässä johdossa.

Jeltsin arvosteli tänään kiivaasti Rodionovia siitä, ettei tämä ole tehnyt mitään asevoimien uudistamiseksi. Jeltsin puhui Venäjän puolustusneuvoston kokouksessa, joka kokoontui aamulla keskustelemaan asevoimien uudistamisesta ja luultavasti henkilövaihdoksista.

Jeltsin lupasi uudelleenvalintakampanjassaan vuosi sitten lopettaa varusmiespalvelun vuoteen 2000 mennessä ja luoda nykyaikaisen ammattiarmeijan. Asevoimien supistaminen ei ole kuitenkaan koskaan lähtenyt käyntiin. Suunnitelma on varojen puutteen ja ylempien upseerien vastustuksen vuoksi kaikessa hiljaisuudessa hyllytetty.

Rodionov on ollut avoimessa riidassa Jeltsinin korkeimman puolustusneuvonantajan Juri Baturinin kanssa. Baturin, puolustusneuvoston puheenjohtaja, kannattaa huomattavia supistuksia samalla kun taisteluvalmiutta lisätään vähemmin kustannuksin. Rodionovin mukaan asevoimat voidaan uudistaa vain riittävän rahoituksen turvin ja henkilövahvuutta supistaa vain asteittain sosiaalisten seurausten lieventämiseksi.

Jeltsin nimitti liittolaisia myös turvallisuusneuvostoon

Presidentti Boris Jeltsin nimitti myös tänään kolme liberaalia liittolaistaan turvallisuusneuvostoon, johon kuuluu Venäjän armeijan ja turvallisuusasioiden korkein johto. Kremlin edustajien mukaan ensimmäiset varapääministerit Anatoli Tshubais ja Boris Nemetsov sekä Kremlin henkilöstöpäällikkö Valentin Jumashev nimitettiin turvallisuusneuvostoon presidentin asetuksella.

Neuvosto on muodollisesti presidentin neuvoa-antava elin. Jeltsinin nimitykset merkitsevät sitä, että liberaalien uudistajien vaikutusvalta kasvoi huomattavasti Venäjän politiikassa.

Jeltsin hylkäsi sotasaaliin omistukseen liittyvän lakiesityksen

Presidentti Boris Jeltsin ja Venäjän parlamentti jatkavat kiistelyä sodan aikana Saksasta ryöstettyjen taideaarteiden kohtalosta. Jeltsin kieltäytyi tänään hyväksymästä parlamentin laatimaa lakia, jonka mukaan Saksasta toisen maailmansodan aikana ryöstetyt taideteokset kuuluisivat Venäjälle. Presidentti lähetti esityksen takaisin parlamenttiin vedoten siihen, että lakiesitys oli laadittu perustuslain vastaisesti.

Jeltsin vastusti lakiesitystä jo maaliskuussa käyttämällä veto-oikeuttaan. Parlamentin molemmat kamarit kuitenkin kumosivat presidentin veton. Jeltsinin vaihtoehdoiksi jäivät joko lakiesityksen hylkääminen ja lähettäminen takaisin parlamenttiin tai asian vieminen perustuslakituomioistuimeen.

Kremlin antaman lausunnon mukaan lakiesityksen laadinnassa rikottiin perustuslakia, koska esityksestä ei äänestetty parlamentin istunnossa vaan äänet kerättiin postin välityksellä.

Puna-armeijan sodan aikana ryöstämät taideaarteet ja kiista niiden omistuksesta vaikeuttaa Venäjän ja Saksan välisiä suhteita. Venäjän parlamentin mukaan sotasaaliiksi otettu harvinainen Gutenbergin raamattu, Rembrandtin, Cezannen ja Goyan maalaukset sekä muinaisen Troijan alueelta yli sata vuotta sitten löydetty kulta-aarteisto kuuluvat Venäjälle korvauksena saksalaisten sodan aikana Venäjälle aiheuttamista vahingoista.
(STT-Reuter-DPA)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.