Mainos

Jeltsin nimitti uuden varapääministerin

Venäjän presidentti Boris Jeltsin on nimittänyt verohallituksen pääjohtajan Boris Fjodorovin uudeksi varapääministeriksi. Fjodorovin vastuulla ovat makrotaloudelliset kysymykset ja valtion velan hoito, kertoi Kremlin edustaja.

Nimityksestä ilmoitettiin sen jälkeen, kun Venäjän hallitus ja keskuspankki olivat löyhentäneet ruplan kellumisväliä dollariin nähden. Käytännössä rupla devalvoitui, vaikka Venäjä onkin kiistänyt, että kyseessä olisi devalvaatio.

Fjodorov jatkaa edelleen verohallituksen pääjohtajana, mihin tehtävään hänet valittiin toukokuussa. Pääministeri Sergei Kirijenko kertoi aiemmin, että hallitukseen saattaa tulla joitakin muutoksia.

Kremlin edustaja paljasti tänään, että Jeltsin tapasi sunnuntaina maaseutuasunnollaan Moskovan ulkopuolella Kirijenkon sekä useita muita hallituksen edustajia ja hyväksyi tällöin valuuttapolitiikkaan maanantaina tehdyt rajut muutokset. Tapaamiseen ottivat Jeltsinin ja Kirijenkon lisäksi osaa kansliapäällikkö Valentin Jumashov sekä päävelkaneuvottelija Anatoli Tshubais.

Jeltsin kertoi perjantaina, että henkilöstökysymykset ovat tärkeimpiä hänen edessään olevia asioita kesälomalta paluun jälkeen. Jeltsin ei ole kuitenkaan vielä virallisesti lopettanut lomaansa, jonka odotetaan jatkuvan ainakin tämän viikon loppuun asti.

Yhdysvallat lupasi yhteistyötä

Kirijenko kuvasi ruplaa koskevia toimenpiteitä "koviksi ja melko radikaaleiksi".
-Ne ovat kovia, mutta riittäviä, hän lisäsi. Tshubais puolestaan sanoi pitävänsä hallituksen toimia "riittävänä ja oikeaan aikaan osuneena vastauksena erittäin vaikealle taloustilanteelle, joka uhkasi maan taloudellista ja poliittista vakautta".

Kremlin taloudellinen neuvonantaja Aleksandr Livshits jätti eronpyyntönsä Jeltsinille sen jälkeen, kun päätös ruplan kelluttamisesta tuli tietoon, kertoi uutistoimisto Interfax. Livshits sanoi olevansa osittain syypää Venäjän talouskriisiin.

Yhdysvallat kommentoi ruplan kellutusta sanoen ymmärtävänsä Venäjän vaikean tilanteen.
-Kyseessä on aina vaikea siirtymä, Valkoisen talon edustaja Mike McCurry sanoi viitaten Venäjän pyrkimyksiin kehittää markkinatalouttaan. McCurryn mukaan Yhdysvallat on valmis läheiseen yhteistyöhön Venäjän kanssa auttaakseen sitä taltuttamaan kriisin.

Duuma koolle perjantaina

Kommunistipuolueen puheenjohtaja Gennadi Zjuganov ilmoitti tänään, että parlamentin alahuone eli duuma kokoontuu ylimääräiseen istuntoon perjantaina kesken kesälomansa. Zjuganovin mukaan Kirijenko on kutsuttu istuntoon esittelemään oma selontekonsa.

Venäjän hallitus oli kehottanut duumaa jo aiemmin keskeyttämään kesälomansa ja käsittelemään hallituksen laatimaan talouden kriisipakettiin kuuluvia - duuman jo kertaalleen hylkäämiä - lakeja. Zjuganovin mukaan laeista äänestetään vasta ensi viikolla, ei vielä perjantain istunnossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.