Mainos

Jeltsin miettii yhä pääministeriehdokasta

Venäjän presidentti Boris Jeltsin tapasi tänään sekä vt. pääministeri Viktor Tshernomyrdinin että vt. ulkoministeri Jevgeni Primakovin. Jeltsin ei ole kuitenkaan toistaiseksi ilmoittanut, ketä hän nyt esittää uudeksi pääministeriksi. Jeltsinin lehdistötoimisto ilmoitti, että presidentti oli tavannut Tshernomyrdinin ja Primakovin maaseutuasunnollaan Moskovan ulkopuolella.

Jeltsinin on päätettävä, kenet hän nimeää pääministeriehdokkaaksi parlamentin alahuoneen, duuman, kolmannessa äänestyksessä. Duuma on jo kahdesti torjunut Tshernomyrdinin nimittämisen. Mikäli duuma hylkää Jeltsinin ehdokkaan kolmannessakin äänestyksessä, täytyy Jeltsinin hajottaa parlamentti ja määrätä uudet vaalit.

Primakov on yksi niistä viidestä ehdokkaasta, jotka parlamenttia hallitsevat kommunistit ovat luvanneet hyväksyä pääministeriksi. Venäjän kommunistipuolueen johtaja Gennadi Zjuganov kehotti eilen Jeltsiniä antamaan periksi pääministerikiistassa. Hän sanoi, etteivät kommunistit aio äänestää Tshernomyrdinin puolesta kolmannellakaan kerralla.

Kommunistit aikovat Zjuganovin mukaan aloittaa maanlaajuisen mielenosoitusliikkeen, mikäli parlamentti hajotetaan pääministerikiistan vuoksi.. Moskovassa on mainittu useitakin nimiä mahdollisina kompromissiehdokkaina, mutta monet ovat myös kieltäytyneet. Primakovin lisäksi heitä ovat parlamentin ylähuoneen puhemies Jegor Strojev ja Moskovan kaupunginjohtaja Juri Luzhkov. Nämä ovat Primakovin tavoin sanoneet, etteivät he ole käytettävissä pääministerin virkaa täytettäessä.

Myös Krasnojarskin kuvernööri Aleksandr Lebed ilmoitti tänään lyhyesti "ei", kun häneltä kysyttiin, tavoitteleeko hän pääministerin paikkaa. Lebed vihjaisi kuitenkin, että hänellä on kunniahimoisempia suunnitelmia. Hän sanoi olevansa valmis "tarttumaan asioihin ja johtamaan maan ulos kriisistä". Lebed vaati jälleen Jeltsinin eroa ja sanoi, että se olisi eittämättä hyväksi Venäjälle.

Kreml ilmoitti tänään myös, että presidentin avustajat ja turvallisuusneuvosto laativat parhaillaan hätäsuunnitelmaa talouden kohentamiseksi. Suunnitelmasta ei kerrottu tarkemmin, eikä ollut selvää, liittyykö se vt. pääministeri Viktor Tshernomyrdinin tiistaina ilmoittamiin taloustoimiin. Ne tähtäävät valtion ulkomaanvaluuttavarojen kartuttamiseen ja verojen keruun tehostamiseen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.