Jeltsin kielsi huhut duuman hajoittamisesta

Venäjän presidentti Boris Jeltsin torjui tänään päättäväisesti huhut siitä, että hän aikoisi hajottaa parlamentin alahuoneen, duuman. Tavatessaan duuman puhemiehen Gennadi Seleznjovin ja parlamenttiryhmien johtajat Jeltsin teki myös selväksi, ettei hän tavoittele kolmatta presidenttikautta vuoden 2000 vaaleissa.

-Vallankaappausta ei tule, ei perustuslain muutosta eikä ennenaikaisia vaaleja. Laadimme lait yhdessä, presidentin lehdistöedustaja Sergei Jastrzembski kertoi Jeltsinin sanoneen.
Kansanedustajat ovat poliittisesta kannastaan riippumatta vakuuttaneet pitkin kevättä, että Jeltsin aikoo hajottaa duuman heti sopivassa tilaisuudessa ja hallita maata asetuksin seuraaviin vaaleihin saakka. Tällaiset huhut Jeltsin halusi kumota.

Jeltsin oli kutsunut Seleznjovin ja ryhmänjohtajat Kremliin varmistaakseen duuman tuen talouden vakauttamisohjelmalle. Sen läpimeno on ehtona 22,6 miljardin dollarin lainapaketille, josta Venäjä sopi maanantaina Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa.
-Emme pysty viemään kriisin torjuntaohjelmaa läpi, jos ette anna siunaustanne suunnitelmille, Jeltsin sanoi.
Ohjelmaan kuuluvat mm. mittavat budjettisäästöt, yksityistämiskehityksen nopeuttaminen ja tehokkaampi verojen kanto.

Raaka-aineiden halpeneminen isku Venäjälle

Pitkään jatkunut raaka-aineiden hinnanlasku aiheuttaa päänvaivaa talousvaikeuksien kourissa kamppailevalle Venäjälle. Maa on edelleen äärimmäisen riippuvainen öljyn, maakaasun ja metallien myynnistä saatavista tuloista. Raaka-aineiden nuivasta hintakehityksestä johtuvat takaiskut korostavat sitä tosiseikkaa, että Venäjän vaikeudet eivät suinkaan ratkea Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n myöntämällä 22,6 miljardin dollarin rahoituspaketilla.

Asiantuntijoiden mukaan Venäjä elää aivan liikaa raaka-aineiden maailmanmarkkinahintojen heilahtelujen armoilla. Tämä tulee selvästi esille nykyisenä huonon hintakehityksen aikana. Venäjä on maailman kolmanneksi suurin öljyntuottaja. Sen vientimäärät nousevat päivässä runsaaseen kuuteen miljoonaan tynnyriin. Öljytulot ovat kuitenkin kaventuneet, kun raakaöljyn hinta on ylitarjonnan vuoksi pudonnut alimmalle tasolleen kymmeneen vuoteem.

Lue myös:

    Uusimmat