Mainos

Jeltsin hyväksyi Helsingin Kosovo-sopimuksen

Venäjän presidentti Boris Jeltsin on hyväksynyt Helsingissä allekirjoitetun sopimuksen Venäjän rauhanturvajoukkojen asemasta Kosovossa, kertoi Venäjän pääministeri Sergei Stepashin tänään Kölnissä venäläiselle RTR-televisiolle.

-Saamieni tietojen mukaan Boris Jeltsin on hyväksynyt sotilaittemme Helsingissä saavuttaman sopimuksen, pääministeri Stepashin sanoi.
Sopimus merkitsee dramaattista perääntymistä presidentti Jeltsinille, joka oli vielä päivää aiemmin iskenyt nyrkkinsä pöytään ja vannonut, että Venäjä pitää kiinni sektorivaatimuksestaan.
-Varoitin Sergejeviä siitä, että ...presidentti torjuu ehdottomasti jäämisen ilman omaa sektoria ja tulee etsimään keinoja sen välttämiseksi.

Ennen sopimuksen syntyä saksalaiselle Der Spiegel -lehdelle antamassaan haastattelussa Jeltsin sanoi, että Balkanin rauha on vielä "hyvin hauras" ja että venäläisiä joukkoja tarvitaan alueen turvallisuuden vahvistamiseksi. Pommituksia hän luonnehti "paluuksi kivikauteen". Jeltsin valmistautuu tänään matkustamaan Kölniin, jossa hän tapaa huomenna Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin G8-maiden huippukokouksen yhteydessä.

Aikaisemmin tänään uutistoimisto Itar-Tass kertoi Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin sanoneen, että Venäjällä on "arvokas" rooli Kosovon Kfor-joukoissa.
-Olemme nyt saavuttaneet maamme arvoisen roolin Kosovon rauhanturvaoperaatiossa, Ivanov sanoi.

Serbiaa tukeva Venäjä on vaatinut serbienemmistöisten alueiden antamista venäläisten rauhanturvajoukkojen hallintaan. Vaatimus pitkitti Kosovon rauhanturvajärjestelyjä yli viikolla. Naton mukaan oman sektorin antaminen Venäjälle merkitsisi Kosovon jakoa etnisten rajojen mukaan.

Huojentuneitakin venäläisiä

Maansa selvästä perääntymisestä huolimatta eräät Venäjän opposition ja hallituksen jäsenet olivat huojentuneita sopimuksen syntymisen vuoksi. Merkittävin heistä oli parlamentin alahuoneen, duuman, puhemies Gennadi Seleznjov, jonka kommunistinen puolue on äänekkäästi syyttänyt Jeltsiniä liiasta pehmeydestä Kosovo-neuvotteluissa. Seleznjovin mukaan Helsingin sopimus on "järkevä".

Oman sektorin antaminen Venäjälle olisi hänen mukaan muistuttanut toisen maailmansodan jälkeistä Saksan jakoa, jossa Venäjän miehittämästä itäosasta tuli itsenäinen valtio.
-Me emme halua Kosovon jakoa. Maakunnan olisi pysyttävä osana Jugoslaviaa, Seleznjov sanoi televisiossa.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.