Jeltsin erotti hallituksen

Presidentti Boris Jeltsin erotti tänään koko Venäjän hallituksen. Ilmoitus annettiin lähes välittömästi Jeltsinin palattua sairaslomaltaan työhön Kremliin.

Jeltsin pyysi ministereitä jatkamaan tehtävissään uuden hallituksen muodostamiseen asti. Presidentin tiedottajan Sergei Jastrzhembskin mukaan uusi hallitus nimitetään ennen Jeltsinin Japanin-vierailua, joka alkaa 11. huhtikuuta. Presidentti nimitti virkaatekeväksi pääministeriksi energiaministeri Sergei Kirijenkon, joka tunnetaan yhtenä Venäjän talousuudistusten johtohahmoista. Sisäministeri Anatoli Kulikovin tilalle valittiin hänen sijaisensa Pavel Maslov, joka johtaa ministeriötä väliaikaisesti. Kulikov puolestaan siirrettiin muihin tarkemmin määrittelemättömiin tehtäviin.

Ennen hallituksen erottamista Jeltsin tapasi pääministeri Viktor Tshernomyrdinin ja palkitsi hänet mitalilla tunnustukseksi hänen palveluistaan. Hallituksen uudistusmielisiin kuuluneen ja Boris Nemtsovin kohtalo ei ollut heti selvillä. Nemtsov kertoi Interfaxille tapaavansa pian Jeltsinin ja mahdollisesti neuvottelevansa hänen kanssaan paikasta uudessa hallituksessa. Nemtsovin mukaan päätös hallituksen erottamisesta oli kokonaan presidentin oma.

Talousuudistukset jatkuvat

Venäjän talouspolitiikka pysyy linjallaan hallituksen erosta huolimatta, ilmoitti Jeltsin televisiopuheessaan tänään.
-Hallituksen erottaminen ei tarkoita sitä, että talouspolitiikkamme suunta muuttuisi, sanoi Jeltsin, jonka mukaan hallituksen vaihtamisen tarkoitus on päinvastoin tehostaa talousuudistuksia. Jeltsin lupasi nimittää pian "uuden ja vahvan" hallituksen.
-Kansa ei ole huomannut minkäänlaista edistystä. Hallitukselta on viime aikoina selvästi puuttunut tehoa, aloitteellisuutta ja uutta ilmettä, selitti presidentti yllättävän eleensä syitä.

Erotettu pääministeri Tshernomyrdin rauhoitteli Venäjän liike-elämää sanoen, ettei kenelläkään ole syytä huoleen.
-Kyseessä ei ole katastrofi. Maassa ei ole hallituskriisiä, sanoi Tshernomyrdin.
-Uudistusten suuntaa Venäjällä ei voi kääntää, hän sanoi ja kehotti liike-elämää ottamaan uutisen hallituksen vaihdoksesta rauhallisesti. Tshernomyrdin kertoi tästedes keskittyvänsä ensi vuoden parlamenttivaaleihin sekä vuoden 2000 presidentinvaaleihin. Hän lisäsi kuitenkin, että vielä on liian aikaista sanoa, asettuuko hän ehdolle presidentinvaaleissa.

Myöskään erotetun ensimmäisen varapääministerin Anatoli Tshubaisin mukaan kyse ei ole kriisistä.
-Uudistajien näkymät ovat aika hyvät. Jopa paremmat kuin nyt, kertoi Tshubais, jonka mukaan suurin osa erotetuista ministereistä nimettäneen myös uuteen hallitukseen. Tshubais erotettiin hallituksesta erillisellä asetuksella, joka tarkoittaa, ettei häntä tulla näkemään seuraavassa hallituksessa.

Ulkopolitiikka ennallaan

-Ulkopolitiikkamme ei muutu, vaan pysyy samana, ilmoitti erotettu ulkoministeri Jevgeni Primakov uutistoimisto Interfaxin mukaan. Myös presidentin tiedottaja vakuutti kurssin säilyvän entisenä.
-Presidentti Jeltsinin, Saksan liittokanslerin Helmut Kohlin ja Ranskan presidentin Jacques Chiracin tapaaminen toteutuu suunnitellusti, ilmoitti Jastrzhembski. Päämiesten on määrä tavata loppuviikolla Moskovassa.

Susiluoto: Tshernomyrdin oli uhka

Ulkoministeriön erikoistutkija Ilmari Susiluoto arvioi, että Viktor Tshernomyrdin nousi uhkaksi Jeltsinille ja sai siksi lähteä Venäjän hallituksesta. Tshernomyrdin on lisännyt koko ajan valtaansa ja siten osoittanut kiinnostuksensa pyrkiä presidentiksi, sanoo Susiluoto. Susiluodon mielestä Venäjän hallituskuviot eivät heijastu Suomeen.

Hän arvioi, että virkaatekeväksi pääministeriksi nimitetty Sergei Kirijenko ei välttämättä ole Jeltsinin lopullinen valinta pääministeriksi. Susiluoto uskoo, että duuman valta vahvistuu hetkeksi, koska uuden pääministeriehdokkaan täytyy saada luottamuslause duumalta.

Venäjän presidentillä laajat valtaoikeudet

Venäjän presidentillä on perustuslain nojalla laajat valtaoikeudet, joita Boris Jeltsin käytti tänään erottaessaan maan hallituksen. Perustuslaki runnottiin voimaan 1993 sen jälkeen kun Jeltsin oli lähettänyt panssarivaunut kukistamaan kapinoivaa parlamenttia. Perustuslain mukaan presidentti valitsee pääministerin. Parlamentin alemman kamarin eli duuman on kuitenkin hyväksyttävä presidentin nimeämä ehdokas. Mikäli duuma torjuu kolmasti presidentin esittämän pääministeriehdokkaan, voi presidentti nimittää pääministerin ilman duuman siunausta sekä hajottaa duuman ja julistaa uudet parlamenttivaalit.

Perustuslaissa sanotaan, että presidentin on nimettävä pääministeriehdokas kahden viikon kuluessa sen jälkeen kun edellinen hallitus on erotettu. Duumalla on puolestaan viikko aikaa pohtia kantaansa pääministerin nimitykseen. Vuonna 1997 hyväksyttiin laki, jonka mukaan pääministerin erottaminen merkitsee automaattisesti koko hallituksen eroa.

Jeltsinin yllätysveto otettiin

Yllättävä uutinen Venäjän hallituksen erottamisesta otettiin tänään rauhallisesti vastaan eri puolilla maailmaa. Kommenteissa toivottiin - ja myös uskottiin - että presidentti Boris Jeltsinin uudistuspolitiikka jatkuu hallitusremontin jälkeenkin. Afrikan-vierailunsa juuri aloittanut Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton toivoi, ettei hallituksen vaihtuminen muuta Venäjän politiikan peruslinjaa. Ei ole mitään syytä uskoa, että näin kävisi, Clinton lisäsi.
-Jeltsin ei ole puhunut kanssani asiasta. Me emme luonnollisestikaan puutu toisten maiden sisäisiin asioihin, Clinton sanoi. Valkoisen talon tiedottaja Mike McCurry sanoi amerikkalaisten yrittävän hankkia lisää tietoa muutosten yksityiskohdista. Hän myönsi, että Venäjän hallitusremontti tuli Yhdysvalloille täytenä yllätyksenä.

Tuskin suuria muutoksia

EU:n puheenjohtajamaan Britannian ulkoministeriön mukaan tilannetta Venäjällä seurataan tarkoin, mutta suuria muutoksia ei odoteta. Ministeriön edustaja sanoi Britannian toivovan erityisesti, että taloudellisten uudistusten toteuttaminen jatkuu. Samoilla linjoilla oli myös Ranskan ulkoministeriön edustaja:
-Presidentti Jeltsin sanoi talousuudistusten jatkuvan entisellä kurssillaan, ja se on meille oleellisin asia.

Myös Saksan ulkoministeri Klaus Kinkel huomautti, että Venäjän virkaatekeväksi pääministeriksi nimitetty Sergei Kirijenko kannattaa poliittisia ja taloudellisia uudistuksia. Hän sanoi samalla olevansa yllättynyt Jeltsinin päätöksestä ja lisäsi, että Moskovan tilannetta on vaikea arvioida.

Tilannetta seurataan

EU:n komissio seuraa Venäjän tapahtumia hyvin tarkasti, komission päätiedottaja sanoi tänään. Päätiedottaja Martine Reichertsin mukaan tilanne on sekava, koska osa ministereistä jatkaa vielä tehtävissään, vaikka presidentti Boris Jeltsin ilmoittikin koko hallituksen erosta aiemmin tänään.

Kommentit Baltian maista olivat myös hyvin varovaisia. Liettuan presidentin Valdas Adamkusin tiedottaja tosin kertoi, että Adamkusin mukaan hallituksen vaihtaminen on valtion sisäinen asia ja osa normaalia demokraattista prosessia. (MTV3-AFP-Reuters-STT)



Lue myös:

    Uusimmat