Mainos

Jättiyhtiölle odotettua suurempi osuus Irakin öljykentillä

Amerikkalainen jättiyhtiö Halliburton näyttää saaneen suuremman osuuden Irakin öljykenttien urakoista kuin mitä ennakoitiin.

Irakilainen öljyhana

Öljykenttien huoltoon keskittynyt amerikkalainen jättiyhtiö Halliburton on taas julkisen kohun kohteena.

Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheneyn vielä pari vuotta sitten johtama yhtiö näyttää saaneen ennakoitua suuremman osuuden Irakin öljykenttien urakoista.

Ensimmäinen kohu nousi, kun yhtiö sai työkseen Irakin palavien öljylähteiden sammuttamisen sekä öljykenttien laitteistojen korjaamisen. Uusimpien tietojen mukaan Halliburton on saanut lisäksi myös 24 miljoonan dollarin lisäurakan - se auttaa Irakin öljynjakelun alkuunsaattamisessa.

Työt ilman tarjouskilpailua

Kongressin demokraatit ovat nostaneet mekkalan Halliburtonin, erityisesti sen tytäryhtiö Kellogg Brown and Rootin ilman tarjouskilpailua saamista urakoista. Kaliforniaa edustava edustajainhuoneen jäsen Henry Waxman on lähettänyt kirjeen Yhdysvaltain Irak-urakoita jakavalle U.S. Army Corps of Engineersille, jossa Waxman ihmettelee Halliburton-urakoita.

- Nyt näyttääkin siltä, että Halliburton -yhtiö, jolla on läheisiä suhteita hallintoon, saa haltuunsa Irakin öljykenttien operaatiot sekä Irakin öljyn jakelun, kirjoittaa Waxman. Samalla hän muistuttaa siitä, että öljyn piti olla Irakin kansan omaisuutta.

Halliburtonin saamien kokonaisurakoiden määrää ei ole julkistettu, mutta sopimuksen uskotaan olevan jopa seitsemän miljardin dollarin arvoinen. Valkoinen talo on torjunut kaikki vihjailut siitä, että Halliburton olisi saanut urakat suhteidensa avulla. Varapresidentti Cheneyn kanslia kieltää myös kaikki kytkökset hallinnon ja Halliburtonin välillä.

Dick Cheney oli yhtiön pääjohtaja vuosina 1995-2000. Halliburton on maailman toiseksi suurin öljykenttiä huoltava yhtiö.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.