Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Jättitutkimus paljastaa: Näitä syömällä pienennät aivoinfarktiriskiäsi

8:20Näin syöt oikeinRavitsemusasiantuntijan mukaan liiallinen suolan käyttö on todellinen ongelma, mutta perinteisestä maidosta on maalailtu turhaan kauhukuvia.
Julkaistu 25.02.2020 06:33

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Aivohalvaus voi johtua joko aivovaltimon tukkeutumisesta tai vuotamisesta. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan erilaiset ruoat vaikuttavat eri tavalla kahteen erityyppiseen aivohalvaukseen.

Tyypillisin syy aivohalvaukseen on valtimon tukkeuma, joka aiheuttaa aivoissa hapenpuutetta ja kuolion eli infarktin, kertoo Terveyskirjasto. Tukkeuman syynä on yleensä valtimoiden kovettumatauti, joka aiheuttaa sepelvaltimotautia.

Noin 15 prosenttia aivohalvauksista johtuu aivovaltimon repeämisestä ja verenvuodosta aivokudoksen sisään. Yleisiä syitä aivoverenvuodolle ovat kohonnut verenpaine sekä runsas alkoholin käyttö.

Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan myös ruokavaliollaan voi vaikuttaa sairastumisriskiinsä. Tutkimuksen mukaan runsas hedelmien, kasvisten, ravintokuitujen, maidon, juuston ja jogurtin käyttö on yhteydessä pienempään aivoinfarktin mutta ei aivoverenvuodon riskiin. Sen sijaan runsas kananmunien käyttö näyttää lisäävän aivoverenvuodon mutta ei aivoinfarktin riskiä.

Tutkijoiden mukaan eri ruokien erilaista vaikutusta sairastumisriskiin voi kenties selittää ravinnon vaikutus verenpaineeseen ja veren kolesterolipitoisuuteen.


Tiedotteessa tutkijat kannustavat ihmisiä syömään enemmän vihanneksia ja hedelmiä sekä muita ravintokuitujen lähteitä. Lisäksi tutkijat alleviivaavat, että erilaisia aivohalvauksen tyyppejä tulisi tutkia erikseen. 

Lue myös: Suomalaisten vinksahtanut lautasmalli syypää moniin sairauksiin – neljä tapaa pitää verisuonet kunnossa

Yli 418 000 osallistujaa

Tutkimukseen osallistui yli 418 000 eurooppalaista yhdeksästä eri maasta. Osallistujat täyttivät kyselylomakkeen, jossa he kertoivat tutkijoille muun muassa ruokavaliostaan ja elämäntavoistaan. Osallistujia seurattiin keskimäärin 12,7 vuoden ajan. Tuona aikana osallistujista 4281 sairastui aivoinfarktiin ja 1430 aivoverenvuotoon.

Analyysissään tutkijat laskivat, että jokainen 10 gramman kuitulisäys per päivä oli yhteydessä 23 prosenttia pienempään aivoinfarktiriskiin. Jokainen 200 gramman päivittäinen annos hedelmiä ja vihanneksia oli yhteydessä 13 prosenttia pienempään sairastumisriskiin. Mikään ruoka ei näyttänyt lisäävän merkittävästi aivoinfarktin riskiä.

Aivoverenvuodon kohdalla tutkijat kuitenkin huomasivat, että jokainen yli 20 gramman annos kananmunia päivässä oli yhteydessä 25 prosenttia suurempaan aivoverenvuodon riskiin. On huomattava, että tutkimukseen osallistuneet henkilöt käyttivät kananmunia ylipäätään vähän: keskimäärin alle 20 grammaa päivässä (yksi kananmuna painaa ilman kuoria noin 55 grammaa). Vuonna 2018 ilmestyneessä kiinalaistutkimuksessa esimerkiksi havaittiin, että kananmunien kohtuullinen syönti pienentää aivoverenvuodon riskiä.

Nyt ilmestyneet tulokset julkaistiin European Heart Journal -tiedelehdessä.

Aivohalvausta voi ehkäistä elämäntavoilla

Sydänlääkäri Paul Evans Sheffieldin yliopistosta huomauttaa brittilehti The Independentille, että muut tekijät kuin ruokavalio saattavat olla tulosten taustalla. Lisää tutkimusta aiheesta tarvitaankin.

Valtaosassa aivohalvauksia taustalla ovat elämäntavat ja ikä. Diabetes, tupakointi, keskivartalolihavuus, liiallinen alkoholin käyttö, veren suurentunut kolesterolipitoisuus sekä kohonnut verenpaine lisäävät infarktiriskiä.

Painon hallinta, vähän tyydyttyneitä rasvoja ja sokeria sisältävä terveellinen ruokavalio, korkeintaan kohtuullinen alkoholin käyttö, riittävä liikunta ja savuttomuus vähentävät huomattavasti aivohalvauksen vaaraa.

Lue myös: Sydänkohtaukseen johtava salakavala sairaus voi näkyä käsissäsi – tarkkaile tätä merkkiä

Lue myös: Asiantuntija paljastaa sen kaikista yksinkertaisimman keinon pysyvään painonpudotukseen: "Paras tapa laihtua"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: EurekAlert Science News, The Independent, Terveyskirjasto, European Heart Journal

Lisää aiheesta:

Suomalaisten yleisin veriryhmä yhteydessä hengenvaaralliseen sairauteenNäin proteiinit voivat estää verenpainetta kohoamasta – huomio kahteen asiaanTutkimus: Tämä kuppimäärä kahvia tai teetä voi suojata aivojasi – muista kohtuus!Paukkuvatko nämä luvut? Venähtäneet yöunet ja päikkärit vaarantavat nukkujan terveyden: "Riippumaton aivoinfarktin riskitekijä"Kasvissyönnin terveellisyys haastettiin – voi lisätä riskiä vaaralliseen sairauskohtaukseenViisi yllättävää syytä, jotka lisäävät aivoinfarktin riskiä
RavintoRavitsemusTutkimustuloksetSydänterveysTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravinto
  • 15.10.20:32
    Viiden jälkeen

    Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveet

  • 27.9.17:25
    Ruoka

    Tutkimus: Hehkutetun ruokavalion "vihreä versio" nuorentaisi aivoja

  • 1.7.07:46
    Ruoka

    Syötkö salaattia, kurkkua ja tomaattia? Hanna Partaselta varoitus terveysmokasta

  • 8.4.11:17
    Painonhallinta

    Pätkäpaasto vai kalorien laskemista? Tutkimus selvitti, kumpi painonhallintametodeista on toimivampi

  • 24.3.20:13
    Liikunta

    Pitäisikö treenin aikana syödä?