Jättitutkimus paljastaa: Näitä syömällä pienennät aivoinfarktiriskiäsi

Näin syöt oikein 8:20
Ravitsemusasiantuntijan mukaan liiallinen suolan käyttö on todellinen ongelma, mutta perinteisestä maidosta on maalailtu turhaan kauhukuvia.

Aivohalvaus voi johtua joko aivovaltimon tukkeutumisesta tai vuotamisesta. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan erilaiset ruoat vaikuttavat eri tavalla kahteen erityyppiseen aivohalvaukseen.

Tyypillisin syy aivohalvaukseen on valtimon tukkeuma, joka aiheuttaa aivoissa hapenpuutetta ja kuolion eli infarktin, kertoo Terveyskirjasto. Tukkeuman syynä on yleensä valtimoiden kovettumatauti, joka aiheuttaa sepelvaltimotautia.

Noin 15 prosenttia aivohalvauksista johtuu aivovaltimon repeämisestä ja verenvuodosta aivokudoksen sisään. Yleisiä syitä aivoverenvuodolle ovat kohonnut verenpaine sekä runsas alkoholin käyttö.

Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan myös ruokavaliollaan voi vaikuttaa sairastumisriskiinsä. Tutkimuksen mukaan runsas hedelmien, kasvisten, ravintokuitujen, maidon, juuston ja jogurtin käyttö on yhteydessä pienempään aivoinfarktin mutta ei aivoverenvuodon riskiin. Sen sijaan runsas kananmunien käyttö näyttää lisäävän aivoverenvuodon mutta ei aivoinfarktin riskiä.

Tutkijoiden mukaan eri ruokien erilaista vaikutusta sairastumisriskiin voi kenties selittää ravinnon vaikutus verenpaineeseen ja veren kolesterolipitoisuuteen.

Tiedotteessa tutkijat kannustavat ihmisiä syömään enemmän vihanneksia ja hedelmiä sekä muita ravintokuitujen lähteitä. Lisäksi tutkijat alleviivaavat, että erilaisia aivohalvauksen tyyppejä tulisi tutkia erikseen. 

Yli 418 000 osallistujaa

Tutkimukseen osallistui yli 418 000 eurooppalaista yhdeksästä eri maasta. Osallistujat täyttivät kyselylomakkeen, jossa he kertoivat tutkijoille muun muassa ruokavaliostaan ja elämäntavoistaan. Osallistujia seurattiin keskimäärin 12,7 vuoden ajan. Tuona aikana osallistujista 4281 sairastui aivoinfarktiin ja 1430 aivoverenvuotoon.

Analyysissään tutkijat laskivat, että jokainen 10 gramman kuitulisäys per päivä oli yhteydessä 23 prosenttia pienempään aivoinfarktiriskiin. Jokainen 200 gramman päivittäinen annos hedelmiä ja vihanneksia oli yhteydessä 13 prosenttia pienempään sairastumisriskiin. Mikään ruoka ei näyttänyt lisäävän merkittävästi aivoinfarktin riskiä.

Aivoverenvuodon kohdalla tutkijat kuitenkin huomasivat, että jokainen yli 20 gramman annos kananmunia päivässä oli yhteydessä 25 prosenttia suurempaan aivoverenvuodon riskiin. On huomattava, että tutkimukseen osallistuneet henkilöt käyttivät kananmunia ylipäätään vähän: keskimäärin alle 20 grammaa päivässä (yksi kananmuna painaa ilman kuoria noin 55 grammaa). Vuonna 2018 ilmestyneessä kiinalaistutkimuksessa esimerkiksi havaittiin, että kananmunien kohtuullinen syönti pienentää aivoverenvuodon riskiä.

Nyt ilmestyneet tulokset julkaistiin European Heart Journal -tiedelehdessä.

Aivohalvausta voi ehkäistä elämäntavoilla

Sydänlääkäri Paul Evans Sheffieldin yliopistosta huomauttaa brittilehti The Independentille, että muut tekijät kuin ruokavalio saattavat olla tulosten taustalla. Lisää tutkimusta aiheesta tarvitaankin.

Valtaosassa aivohalvauksia taustalla ovat elämäntavat ja ikä. Diabetes, tupakointi, keskivartalolihavuus, liiallinen alkoholin käyttö, veren suurentunut kolesterolipitoisuus sekä kohonnut verenpaine lisäävät infarktiriskiä.

Painon hallinta, vähän tyydyttyneitä rasvoja ja sokeria sisältävä terveellinen ruokavalio, korkeintaan kohtuullinen alkoholin käyttö, riittävä liikunta ja savuttomuus vähentävät huomattavasti aivohalvauksen vaaraa.

Lue myös:

    Uusimmat