Aivohalvaus voi johtua joko aivovaltimon tukkeutumisesta tai vuotamisesta. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan erilaiset ruoat vaikuttavat eri tavalla kahteen erityyppiseen aivohalvaukseen.
Tyypillisin syy aivohalvaukseen on valtimon tukkeuma, joka aiheuttaa aivoissa hapenpuutetta ja kuolion eli infarktin, kertoo Terveyskirjasto. Tukkeuman syynä on yleensä valtimoiden kovettumatauti, joka aiheuttaa sepelvaltimotautia.
Noin 15 prosenttia aivohalvauksista johtuu aivovaltimon repeämisestä ja verenvuodosta aivokudoksen sisään. Yleisiä syitä aivoverenvuodolle ovat kohonnut verenpaine sekä runsas alkoholin käyttö.
Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan myös ruokavaliollaan voi vaikuttaa sairastumisriskiinsä. Tutkimuksen mukaan runsas hedelmien, kasvisten, ravintokuitujen, maidon, juuston ja jogurtin käyttö on yhteydessä pienempään aivoinfarktin mutta ei aivoverenvuodon riskiin. Sen sijaan runsas kananmunien käyttö näyttää lisäävän aivoverenvuodon mutta ei aivoinfarktin riskiä.
Tutkijoiden mukaan eri ruokien erilaista vaikutusta sairastumisriskiin voi kenties selittää ravinnon vaikutus verenpaineeseen ja veren kolesterolipitoisuuteen.