Tuore tutkimus: Muna päivässä saattaa pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin

0:25 Kypsä vai raaka kananmuna? Näin erotat ne toisistaan

Tuoreen kiinalaistutkimuksen mukaan kananmunat saattavat pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Kohtuullinen kananmunien syönti näyttäisi olevan yhteydessä pienempään sydän- ja verisuonisairauksien riskiin.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten tiedät kananmunan olevan kypsä.

Kananmunien terveellisyydestä kiistellään aika ajoin, mutta tuoreen kiinalaistutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka söivät keskimäärin yhden kananmunan päivässä, oli 18 prosenttia pienempi riski kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin kuin niillä, joiden päivittäiseen ruokavalioon kananmunat eivät kuuluneet, kertoo muun muassa Time.com-sivusto.

Tutkimuksen valossa näyttää myös siltä, että riski saada aivonverenvuoto oli 26 prosenttia pienempi niillä, jotka söivät kohtuudella kananmunia. Myös riski kuolla halvaukseen oli 28 prosenttia pienempi. Lisäksi kananmunia syövillä oli 12 prosenttia pienempi riski saada sepelvaltimoiden tukkeutumisen aiheuttama sydäntauti.

Heart-lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui yli 400 000 keski-iältään 51-vuotiasta kiinalaista. Suurin osa söi keskimäärin puoli kananmunaa päivässä. 9 prosenttia ei syönyt niitä ollenkaan, ja 13 prosenttia söi joka päivä kokonaisen munan. Vastaajat kertoivat kananmunansyöntitottumuksistaan kyselylomakkeella ja heidän ruokailutottumuksiaan tarkkailtiin yhdeksän vuoden ajan.

Samansuuntaisia tuloksia aiemminkin

Time-lehden mukaan muissakin tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että kananmunat eivät välttämättä olisikaan niin pahaksi terveydelle kuin on luultu. Kolesterolipitoiset ruoat eivät välttämättä johdakaan liian korkeisiin kolesterolitasoihin, jotka laittavat sydämen koetukselle. 

Lisäksi valtaosa kananmunan kolesterolista niin sanottua hyvää kolesterolia, joka auttaa ehkäisemään ateroskleroosia eli valtimoiden kovettumista seinämien rasvakerrostumien takia. 

Kananmunissa on myös runsaasti proteiinia. Se auttaa pitämään kylläisenä ja vähentää ylipainon riskiä, joka on riskitekijä sydänsairauksien suhteen. Lisäksi kananmunat sisältävät tärkeitä ravintoaineita, jotka alentavat tulehdusriskiä vähentäen samalla sydänsairauksien riskiä.

Suhtauduttava varauksella

Tutkimustuloksiin kannattaa suhtautua varauksella, varoittaa muun muassa Reuters. Tulokset yhdessä maailman kolkassa eivät välttämättä päde muualla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa monen ruokavalioon kuuluu paljon lihaa ja vähän kasviksia. 

Lisäksi tutkimukseen osallistuneet olivat pääosin normaalipainoisia eikä heillä näyttänyt kulkevan suvussa tauteja.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja