Mainos

Jättiputken leviäminen jatkuu Suomessa

Aiemmin koristekasvina tunnetun jättiputken leviäminen Suomen luontoon on ollut nopeaa. Jättiputkea tavataan jo koko maassa, minkä vuoksi toimet sen torjumiseksi ovat aiempaa mittavampia.

Tällä viikolla esiintymien tuhoaminen alkoi myös Varsinais-Suomessa. Keinoina käytetään myrkyttämistä ja esiintymien tukahduttamista peittämällä ne kahden vuoden ajaksi.

- Jättiputkiesiintymä muutama kilometri Turun keskustasta näytti viime kesänä melkoiselta viidakolta. Putket olivat vaikuttavan näköisiä, mutta kutsumattomia vieraita, kertoo Turun kaupungin projektityöntekijä Juha Hukka.

Ihmiselle jättiputki aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja palovammoja.

- Yhdessä kukinnossa voi olla tuhansia siemeniä, jotka jäävät maaperään, ja luontaisia vihollisia tällä ei oikeastaan ole, Haukka kertoo.

Jättiputki on levinnyt puutarhoista luontoon jo koko maassa, vaikka kasvin myynti loppui 80-luvulla. Asiantuntijoiden mukaan lajia ei välttämättä enää saada hävitettyä. Sen leviämistä voidaan kuitenkin hillitä, minkä vuoksi torjuntatöitä on täksi vuodeksi tehostettu. Tällä viikolla alkoi 130 esiintymää käsittävä operaatio Varsinais-Suomessa.

Järeät torjuntatoimet on syytä jättää ammattilaisten huoleksi, mutta kotipuutarhurikin voi hillitä jättiputken leviämistä poistamalla kukinnot kesän lopulla ja hävittämällä ne poltettavan jätteen seassa.

Katso Jukka Painilaisen raportti Turusta (Kymmenen uutiset 12.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.