Mainos

Jättimuseo holocaustin muistoksi

Israel on avannut jättimuseon vainoissa kuolleiden muistolle.

Useat eurooppalaiset valtionpäämiehet ja ministerit osallistuivat tiistaina Euroopan juutalaisvainoissa surmattujen muistolle omistetun museon avajaisiin Jerusalemissa.Turvatoimet olivat erittäin tiukat, sillä kyseessä oli suurin Israelissa järjestetty kansainvälinen tapahtuma sitten Jitzhak Rabinin hautajaisten kymmenen vuotta sitten.

-Joukkotuho ei ollut vain juutalainen kokemus, vaan sillä on suuri merkitys koko maailmalle, lausui YK:n pääsihteeri Kofi Annan. Hän uskoo, että "olemme kaikki ottaneet opiksemme" natsien toimeenpanemista vainoista. Annanin vaimo on sukua ruotsalaisdiplomaatti Raoul Wallenbergille, joka pelasti toisen maailmansodan aikana kymmenientuhansien juutalaisten hengen.

Lukuisien arvovieraiden joukossa olivat Ruotsin pääministeri Göran Persson, Ranskan pääministeri Jean-Pierre Raffrin, Saksan ulkoministeri Joschka Fischer ja Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski.

Vainojen museo Jad Vashem rakennettiin jo vuonna 1953. Sitä on laajennettu ja uusittu kymmenen vuotta, ja nyt avattu suurmuseo on neljä kertaa entisen kokoinen. Vainot kokeneita on elossa enää vähän, ja hengissä selvinneet lapsetkin alkavat olla jo ikäihmisiä.

Israelissa pelätäänkin, että joukkotuho hautautuu pian historian pölyyn, jos sen muistoa ei aktiivisesti pidetä elävänä. Uudessa museossa kerrotaan yksittäisten ihmisten murhenäytelmistä natsien armoilla. Useita huoneita on omistettu juutalaisille partisaaneille ja niille ei-juutalaisille, jotka vaaransivat henkensä pelastaessaan juutalaisia joutumasta kuolemanleireille.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.