Antti Ruuskasen ja Oliver Helanderin välisestä olympiakarsinnasta karu asiantuntijanäkemys – "Silloin tulosta ei voisi laskea täysin sattumaksi"

Antti Ruuskanen ja Oliver Helander kilvoittelevat Suomen miesten keihäänheiton kolmannesta edustuspaikasta olympialaisiin Joensuussa keskiviikkona. MTV Urheilun asiantuntija Mika Järvinen asetti herroille hyväksyttävän tulostason Tokion kisalippua ajatellen. 

– Ei näiden herrojen kohdalla kyllä hirveästi odotuksia ole. Kyllä se kertoo karua kieltä siitä, miten tämä kausi ja viimeiset pari kautta ovat menneet.

Mika Järvisen ennakkokommenttien alkusanat ovat synkät. Mutta niin ovat urallaan yli 88-metriset kaaret heittäneiden Ruuskasen ja Helanderin nykytilanteetkin. 

Tokion-paikassa kiinni kesän 2019 tuloksilla roikkuva Ruuskanen on heittänyt tällä kaudella kilpaa kahdesti: molemmissa tuloksena 77,89. Viime kaudella keppi lensi parhaillaan hieman yli 79 metriä. 

Helanderin tilastoissa on tältä kesältä merkintä 80,82, ei muuta. Viime suvena 24-vuotiaan lahjakkuuden kilpakeihäät pysyivät suojapussissa.

Järvinen perkaa ensin kolminkertaisen arvokisamitalistin tilanteen Joensuun karsintakisan alla.

– Jos sieltä nyt tulisi Ruuskaselta yksi 81- ja 82-metrinen, niin se olisi kuitenkin one off (satunnainen onnistuminen). On eri asia, jos hän heittäisi kaikki kuusi heittoa yli 80 metrin. Silloin tilanne olisi jopa aika hyvä ajatellen sitä, että siitä voisi ruuvata itsensä finaalikuntoon Tokiossa.

Helanderin terveystilanne mietityttää Järvistä "aika paljon".

– Hänellä ei ollut ennen Paavo Nurmi Gamesia (8. kesäkuuta) alla yhtään täysivauhtista heittoa. Ja nyt mietitään sitä, että pitäisikö lähteä Tokioon? Kuinka paljon hän on sen jälkeen saanut täysivauhtisia heittoja, sillä homma jäi Orimattilassakin (15. kesäkuuta) kesken akillesjännevaivojen takia.

– Onhan miehessä potentiaalia, mutta olisihan se aikamoista arpapeliä lähteä heittämään Tokioon tällä määrällä täysivauhtisia heittoja. Potentiaali ei kerro tämänhetkistä tilannetta. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Mika Järvinen, millainen tulostaso Joensuun karsintakisassa tyydyttäisi?

– Tämän kaksikon voittotuloksen olisi hyvä olla ainakin 82 metriä, ja sarjaan pitäisi tulla kaksi muuta vähintään 80-metristä. Silloin tulosta ei voisi laskea täysin sattumaksi.  

Jos tulos alkaa seiskalla, kannattaisiko heistä kumpaakaan lähettää Tokioon?

– Ehkä kuitenkin kannattaa. Olympiafinaaliin päästäkseen pitää heittää noin 82 metriä, mutta 79 metriä riittää todennäköisesti 16 parhaan joukkoon. Eihän tämä hurraahuutoja aiheuta suomalaisen keihäänheittäjän kohdalla, mutta tuollaisella sijoituksella voi olla merkitystä urheilijoiden tukirahoja päätettäessä, Järvinen summaa. 

Miesten keihäskisa Joensuun GP-kisassa alkaa keskiviikkona kello 19.40. Suomalaisista mieskeihäänheittäjistä Tokioon on jo valittu Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela. He eivät kilpaile Joensuussa.  

Lue myös:

    Uusimmat