Mainos

Järvet jäätyvät vihdoin pilkkikuntoon etelässäkin

Pakkasjakso kasvattaa järvenjäitä kovaa vauhtia maan etelä- ja keskiosissa. Vielä tänään jäille ei ole etelässä mitään asiaa, mutta jo ensi viikolle voisi suunnitella ensimmäisiä varovaisia pilkkireissuja.

Kovilla pakkasilla jäät paksunevat jopa useita senttejä vuorokaudessa. Nopeimmin jäätyminen tapahtuu lumettomilla seuduilla.

- Kymmenen asteen pakkasella jää kasvaa pari senttiä, parinkymmenen asteen pakkasilla jopa neljä senttiä päivässä, kertoo hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Ilmatieteen laitos lupaa pakkasten jatkuvan ainakin loppuviikon. Lämpötilat vaihtelevat vajaasta kymmenestä reiluun pariinkymmeneen pakkasasteeseen.

Ensi viikon alussa etelässä käy lauha ilmavirtaus, mutta sen jälkeen kylmenee jälleen. Pohjoisessa pakkasta on koko ajan.

- Nämä ovat ensimmäiset kunnon pakkaset. Nyt alkoi selkeästi talvi etelässäkin, sanoo päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Etelässä monet järvet vailla jäätä

Ympäristökeskuksen mittausten mukaan sisävesien jääpeite on koko maassa 5-20 senttiä tavanomaista ohuempi. Etelässä moni järvi on vielä kokonaan sula.

Jäillä uskaltaa kulkea ilman pelkoa lähinnä Pohjois-Suomessa. Siellä isotkin järvet ovat paksussa jääpeitteessä. Esimerkiksi Kilpisjärveltä mitattiin alkuviikosta 36 senttiä jäätä.

Muualla kannattaa olla varovainen. Vaikka pienemmät järvet olisivatkin jo jäässä, suurilla järvillä tilanne voi olla toinen. Alkutalvesta jään paksuus myös vaihtelee suuresti järven eri osissa.

- Jos rannan tuntumassa jää olisikin paksumpaa, suurilla selillä sitä voi olla vain muutama sentti, Korhonen varoittaa. Jäillä liikkuessa tuleekin aina olla mukana pelastautumisvälineet, erityisesti jäänaskalit.

Railojen kanssa tarkkana

Uudenvuodenyönä kova tuuli riepotteli suurta osaa maata. Näillä alueilla jäihin on voinut kehkeytyä railoja, joita on syytä varoa.

Vaaranpaikkoja saattaa olla myös juuri ennen pakkasia jäätyneissä järvissä.

- Jos jääpeite on syntynyt esimerkiksi joulun aikaan, jää kutistuu nyt tulleitten kovempien pakkasten myötä ja syntyy railoja. Mutta jos järvi jäätyy vasta nyt, railoja ei ole niin paljon vaarana.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.