Järkyttävät röntgenkuvat: Onko lapsesi koukussa älypuhelimeen? Näin se vaikuttaa hänen ryhtiinsä

Australialinen kiropraktikko James Carter varoittaa älypuhelinten aiheuttamista ryhtiongelmista. Kyttyrämallinen "tekstariniska" on yhä yleisempi lapsilla ja nuorilla, 

Australian tunnetuimpiin kiropraktikoihin lukeutuva James Carter varoittaa älypuhelimen suosion lieveilmiöstä: yhä useamman lapsen ja nuoren ryhti muuttuu kumartelun vuoksi. Pitkään jatkuvana se voi muuttaa selkää pysyvästi

Carter on julkaissut teini-ikäisen tytön röntgenkuvia, jotka näyttävät selän muutoksen järkyttävällä tavalla.  

Kuvassa teini-ikäisen tytön selkäranka, joka on muokkautunut innokkaan älypuhelimen käytön vuoksi.

Kiropraktikko kertoo hoitaneensa jopa 7-vuotiaita, joiden selkä on muuttunut liian innokkaan puhelimen näpyttelyn vuoksi.

Näin ehkäiset älypuhelimen vaikutuksia:

Lähde: Selkäliitto

  • Ojenna ryhtisi ja vahvista ryhtilihaksiasi (niskan ojentajalihaksia, lapaluiden tukilihaksia ja selkälihaksia).
  • Pidä puhelinta ylhäällä, kun tekstaat tai pelaat pelejä. Sopiva katselukorkeus on suoraan suun edessä.
  • Pidä säännöllisesti taukoja. Hae esimerkiksi lasi vettä, sillä selkärangan välilevyt, lihakset ja koko keho tarvitsevat nestettä. Venyttele rinta- ja kaulalihaksiasi.
  • Käytä tekstiviestin sijaan ääniviestiä tai lähetä sähköpostia pöytäkoneelta hyvässä asennossa.
  • Tapaa ihmisiä mahdollisimman usein kasvokkain. 

Selkäliitto: Ilmiö ongelma myös Suomessa

Ilmiö on tuttu myös Suomessa: Selkäliiton mukaan tutkimuksissa on todettu, että yli 80 prosenttia älypuhelimien käyttäjistä tuntee käsi- ja niskakipua ja kokee jännittyneisyyttä tekstaamisen aikana.

Suomalaisista 70 prosenttia omistaa älypuhelimen ja 35 prosenttia taulutietokoneen.

Pitkään jatkuvan kumaran asennon lisäksi näpyttelyllä on muitakin seuraamuksia: jo muutaman minuutin käytön jälkeen hartialihakset jännittyvät ja hengitys pidättyy.

– Suurin osa ihmisistä ei tiedosta älylaitteiden käyttöön liittyviä fysiologisia reaktioita, kuten kehon jännittämistä ja hengityksen pidättämistä puhelimen ja peukaloiden vakauttamiseksi tekstaamisen aikana. Toistuva tekstaamiseen liittyvä lihasjännitys, sykkeen kohoaminen ja pinnallinen hengitys tuottavat lihaskipuja ja viestivät aivoille elimistön stressitilasta, OMT-fysioterapeutti Hilkka Virtapohja kertoo Selkäliiton tiedotteessa. 

Pään etukumarasta asennosta voi aiheutua jopa 15 kilon lisäpaino selkärangalle. Vanhemman niska kestää painetta vielä huonommin kuin nuoren ja se johtaa helposti ryhtivirheisiin. 

Lue myös:

    Uusimmat