Järjestöt vaativat sitovaa ilmastosopimusta

Yksitoista suomalaista järjestöä julkisti tänään yhteisen kannanoton, jossa ne vaativat kunnianhimoisen ja laillisesti sitovan ilmastosopimuksen solmimista Kööpenhaminassa.

- Tärkeintä on se, että maailman päästöt saadaan kääntymään laskuun vuoteen 2015 mennessä. Pelkkä poliittinen kädenpuristus ei riitä Kööpenhaminassa vaan on sovittava laillisesti sitovista velvoitteista, vaatii Greenpeacen ilmastoneuvonantaja Kaisa Kosonen.

Järjestöjen mielestä kehitysmaille ohjattavan julkisen ilmastorahoituksen pitäisi olla vähintään 110 miljardia euroa vuodessa vuoteen 2020 mennessä.

- Kehitysmaat tarvitsevat rahoitusta ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja sen hillitsemiseen. Teollisuusmaiden antaman rahoituksen pitää myös olla uutta rahaa, joka tulee nykyisten kehitysrahoituksen lisäksi, sanoo Kirkon ulkomaanavun ilmastonmuutosasiantuntija Katri Suomi.

Ilmastonmuutos myös työmarkkinakysymys

Myös palkansaajajärjestöt tukevat kunnianhimoisia tavoitteita Kööpenhaminan kokoukselle.

- Ilmastonmuutos on järeimmän luokan työmarkkinakysymys. Ilmastosopimus vaikuttaa keskeisesti siihen, millaisia uusia työpaikkoja syntyy ja mille aloille ne tulevat. Myös osaamisvaatimukset työpaikoilla lisääntyvät ilmastonmuutoksen myötä, arvioi kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen Akavasta.

Uudet työpaikat kuitenkin tulevat niihin maihin, jotka ovat edelläkävijöitä ja huomaavat ilmastonmuutoksen torjunnan tarjoamat mahdollisuudet.

- Ei voi sanoa, että Suomi olisi tässä ihan kärjessä. Meillä on vielä paljon tekemistä, että pääsemme sinne etulinjalle nappaamaan parhaat työpaikat. Nyt pitäisi nopeasti lisätä panostuksia tutkimukseen ja koulutukseen, sanoo Markus Penttinen.

Järjestöjen vaatimuksessa kunnainhimoisesta ilmastosopimuksesta ovat mukana Greenpeace, Akava, Kansalaisten maailmannäyttämö, Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa, Kehys ry, Kirkon ulkomaanapu, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Natur och Miljö, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF.

ESIMERKIKSI AKAVA SEURAA KÖÖPENHAMINAN PROSESSIA TIIVIISTI

Lue myös:

    Uusimmat