Mainos

Järjestöt: Pakistanissa humanitaarinen katastrofi

- Haluan tarttua aseeseen ja taistella sekä talebaneja että armeijaa vastaan, jyrisee karjankasvattaja Said Quraysh. Hän on yksi niistä tuhansista pakistanilaisista, jotka ovat joutuneet pakenemaan armeijan ja Taleban-liikkeen taisteluita.

Pakistanin joukot aloittivat tällä viikolla suurhyökkäyksen kapinallisia vastaan maan koillisosassa Swatin laaksossa ja sen lähialueilla. Operaatioon on valjastettu niin taisteluhelikoptereita, hävittäjiä kuin maajoukkojakin. Siviileille on jäänyt vain yksi vaihtoehto: paeta.

Pakolaisleireille on vaeltanut muutamassa päivässä yli 150 000 ihmistä, ja tulossa voi olla satojatuhansia lisää. Avustusjärjestöt varoittavat humanitaarisesta katastrofista. Kun mukaan lasketaan myös aiemmin kodeistaan paenneet ihmiset, lähenee pakolaisten kokonaismäärä Luoteis-Pakistanissa jopa miljoonaa.

Monien muiden pakolaisten lailla Quraysh ei erityisemmin pidä talebaneista eikä näiden äärivanhoillisista määräyksistä, mutta häntä suututtavat armeijan pommitukset, jotka ovat tappaneet runsaasti siviilejä. Hän lähti perheineen pakoon, kun pommit alkoivat jytistä naapurien koteihin.

- Iskut olivat summittaisia ja siviileihin osui, hän syyttää. Samaa mieltä on opettaja Amir Zada.

- Emme vastusta tätä operaatiota, vaan omaisuutemme ja kotiemme tuhoamista ja lastemme tappamista - he ovat viattomia, Zada kertoo.

Swatissa taisteltu jo pari vuotta

Taleban-liike aloitti kapinansa Swatissa kesällä 2007. Alueelle solmittiin alkuvuonna tulitauko ja siellä otettiin talebanien vaatimuksesta käyttöön islamilainen laki. Hauras rauha kuitenkin sortui pian, kun talebanit pyrkivät laajentamaan hallintaansa viereiselle Bunerin alueelle.

Paikalliset eivät talebanhallinnosta pitäneet.

- Ihmiset olivat peloissaan, koska he kielsivät musiikin ja alkoivat rangaista ihmisiä, jos kieltoa rikottiin. Naiset pakotettiin käyttämään burkaa, kertoo 20-vuotias Roshan Zari.

Hänkin haluaisi ajaa kapinalliset pois, mutta armeijan toimintatavat järkyttävät.

-Kun lähdimme pakoon, näimme paljon pommitettuja ajoneuvoja. Ruumiita ja ruumiinosia lojui joka puolella. Kuolleita saattoi olla jopa sata, joukossa lapsiakin, Zari jatkaa.

Pakistanin hallitus arvioi, että Swatissa on runsaat 4 000 talebania. Presidentti Asif Ali Zardari vakuutti alkuviikolla Yhdysvalloille, että maa täyttää lupauksensa ja lyö terroristit.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Katso Tanja Huutosen juttu (Kymmenen uutiset 8.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.