Mainos

Järjestöille neljännes vuoden lahjoituksista – Suomalaiset innostuvat auttamaan joulun aikaan

Suomalaiset innostuvat lahjoittamaan erityisesti joulun aikaan, kerrotaan Suomen Unicefista ja Pelastusarmeijasta. Molemmat järjestöt arvioivat neljänneksen vuoden lahjoituksista tulevan joulun alla.

Kirkon Ulkomaanavun rahoituksen ja viestinnän johtajan Ritka Heinon mukaan lahjoituskulttuuri on kehittynyt Suomessa koko ajan positiivisempaan suuntaan.

Heinon mukaan jopa lähes puolet Kirkon Ulkomaanavun koko vuoden lahjoituksista tulee joulun aikaan.

– Ilmiö on yleinen maissa, joissa on paljon kristinuskoisia ihmisiä. Islamilaisissa maissa ramadan-ajan keräyksiä voi verrata meidän joulukeräyksiimme, Heino sanoo.

Unicefin varainhankinnan apulaisjohtaja Minna Karvisen mukaan Syyrian tilanne on saanut suomalaiset lahjoittamaan aktiivisesti.

– Ei suomalaisten lahjoitusinto ole ainakaan hiipunut, päinvastoin. Kun siirtolaisia alkoi tulla viime syksynä, osa ihmisistä siirtyi vihapuheeseen, mutta hyvin iso osa halusi tehdä jotain, Karvinen kertoo.

Apua lapsille, vähävaraisille ja eläimille

– Pelastusarmeija kerää Joulupata-keräyksellä rahaa vähävaraisille.

– Kirkon ulkomaanapu kerää ruoka-apua muun muassa Syyrian Aleppoon ja Haitiin.

– Pelastakaa Lapset kerää rahaa köyhien perheiden lapsille.

– Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti keräävät Hyvä Joulumieli -keräyksellä lahjoituksia vähävaraisille perheille.

– Suomen Unicef kerää rahaa muun muassa Syyrian lapsille.

– Suomen Luonnonsuojeluliitto kerää lahjoituksia eläimille ja luonnolle sekä Suomessa että ulkomailla.

Karvisen mukaan erityisesti joulu on aikaa, jolloin suomalaiset haluavat auttaa. Neljäsosa Unicefin koko vuoden lahjoitussummasta tulee joulun aikaan.

– Joulu on aikaa, joka havahduttaa ihmisiä lahjoittamaan spontaanistikin. Meillä on ollut muutenkin hyvä vuosi varainhankinnallisesti, olemme jo kirkkaasti vuositavoitteen yli, Karvinen kertoo.

Joulupata-keräys 110 vuotta 

Suomessa Pelastusarmeijan Joulupata-keräys täyttää 110 vuotta. Juhlavuotena keräyksellä tavoitellaan yli miljoonan euron lahjoituksia vähävaraisille. Myös Pelastusarmeijan vuoden lahjoituksista neljännes tulee joulun aikaan.

Pelastusarmeijan viestintäpäällikkö Eija Kornilowin mukaan internet ei ole syrjäyttänyt perinteistä keräysmuotoa.

– Katukeräys on edelleen suosituin lahjoitusmuoto, noin neljännes tai viidennes lahjoituksistamme tulee internetin kautta, Kornilow kertoo.

Vapaaehtoisia patavahteja ilmoittautuu Kornilowin mukaan koko ajan, mutta väen vanhetessa mukaan tarvitaan lisää nuoria.

– Tarvitsemme lisää vapaaehtoisia patavahteja koko ajan, että voimme pitää samaa patamäärää ulkona jatkossakin. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.