Joulukeräysten avulla vähäosaisille halutaan taata parempi joulu – "Suomalaisissa on jossakin syvällä halu auttaa lähimmäistä"

7:18
Onko joulukeräyksien määrällä eroavaisuuksia alueellisesti? Katso yllä olevalta videolta!

Joulun sanotaan olevan antamisen aikaa. Siinä missä suomalaiset hankkivat lahjoja lähimmäisilleen, myös lähimmäisenrakkaus myös tuntemattomia ihmisiä kohtaan korostuu etenkin joulun aikana.

– On hienoa nähdä, että suomalaisissa on jossakin syvällä halu auttaa lähimmäistä. Erityisesti tuntuu, että tämä joulunaika herkistää, Pelastusarmeijan kapteeni Esa Nenonen kiittelee.

Joulukeräys koetaan edelleen tärkeäksi

Pelastusarmeija on kerännyt rahaa vähävaraisille ihmisille jo 113 vuotta: ensimmäinen Joulupata-keräys järjestettiin vuonna 1906. Joulukeräyksen on todettu olevan tärkeä tapa auttaa, sillä suomalaisten avuntarve on Nenosen mukaan edelleen olemassa.

– Viime vuonna Joulupata-keräyksen tulos oli yli miljoona euroa, mikä on minusta merkki siitä, että suomalaiset ovat Joulupadassa täysin mukana, Nenonen kertoo.

Raha muutetaan ostoskorteiksi

Nykyisin Joulupata-keräykseen voi osallistua myös sähköisessä muodossa. Lahjoittaja voi jopa perustaa itselleen oman virtuaalisen joulupadan, jolla jakaa joulumieltä apua tarvitseville. 

Pelastusarmeijan saamat lahjoitukset muutetaan ostokorteiksi.

– He (apua tarvitsevat) voivat olla yhteydessä meidän paikallisseurakuntiin, ja siellä sovitaan tapaaminen. Sitten tämmöisen yhteisen keskustelun kautta tehdään suunnitelma, miten apua jaetaan. Usein aloite on ihmisillä itsellään, Nenonen havainnollistaa.

Apua lapsille ja nuorille

Helsingin Joulupuu-keräys on Keskuspuiston Nuorkauppakamarin koordinoima projekti, jossa kerätään lahjoja eriarvoisessa asemassa oleville lapsille ja nuorille.

Lahjoituksia tekevät niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin, ja ne päätyvät Helsingissä suoraan lastensuojeluun. 

– Sieltä kaupungin sosiaalityöntekijät vievät lahjat lapsille. Helsingissä ei kerätä rahaa vaan lahjoja, Helsingin Joulupuu-keräyksen projektipäällikkö Riina Kenttämaa tarkentaa.

Lahjakortit teinien suosiossa

Joulupuu-keräyksen saamat lahjoitukset vaihtelevat paljonkin. Esimerkiksi pienille lapsille lahjoitetaan paljon erilaisia leluja.

– Teineille suosittuja ovat olleet lahjakorit, ja he saavat itse päättää, mitä niillä hankkii. Sitten vähän vanhemmille esimerkiksi tavaroita ensimmäiseen omaan kotiin, Kenttämaa luettelee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja