Mainos

Järjestö tyrmistyi kohutusta virpomiskirjoituksesta: "Anteeksipyyntö tuli liian myöhään"

Tänään käyntiin pyörähtänyt Rasisminvastainen viikko sai varsin erikoisen aloituksen, kun perussuomalaisten puolueaktiivin virpomiseen liittynyt lausunto herätti laajaa huomiota ja kohua.

Kansanedustaja Lea Mäkipään (ps) avustajana työskentelevä Terhi Kiemunki kirjoitti Facebook-sivullaan sunnuntaina ihmettelevänsä, onko kyseessä kotoutuminen, kun "muslimipenskat" kiertävät virpomassa ja harmitteli, ettei hänellä ole kondomeja jaettavaksi. 

Rasisminvastaista viikkoa kampanjoiva Suomen Punainen Risti tuomitsee täysin perussuomalaisten puolueaktiivin Kiemungin kommentit. 

– Rasismin vastaisen viikon teemanakin on tänä vuonna se, mitä kaikki voi tehdä rasismin vastaisen ilmapiirin hyväksi. Vihapuheen välttäminen on ihan keskeinen asia siinä. Toivoisimme, ettei näin toimittaisi, SPR:n monikulttuurisen toiminnan suunnittelija Hanna Holm Helsingin ja Uudenmaan piiristä linjaa.

Perussuomalaisten puoluejohto on ehtinyt jo sanoutua irti Kiemungin ulostulosta. Holmin mielestä vahinko on silti ehtinyt jo tapahtua.

15 vuotta tehtävässään työskennellyt Holm sanoo, että viimeisen vuoden aikana vihapuheen määrä on selkeästi lisääntynyt. Se on hänestä huolestuttavaa.

– Kaikista vahingollisinta on sellainen vihapuhe, joka tulee korkealta taholta kuten tässä tapauksessa hallituspuolueesta. Vaikka puoluejohto selittäisi mitä asiasta, tulee se riveistä kuitenkin. Eli tuomitsemme sen, Holm jatkaa.

Kiemunki pahoitteli myöhemmin ulostuloaan  ja kirjoitti Facebook-tilillään pyytävänsä anteeksi, jos on loukannut ihmisiä. 

Holmin mielestä anteeksipyyntö tulee kuitenkin liian myöhään.

– Hänen ulostuloonsa on reagoitu voimakkaasti.  Se on merkki jostain. Jokainen vastaa omista sanomisistaan. Jälkikäteen selittely ei ihan kaikkea paikkaa, Holm sanoo.

"Asiatonta käytöstä aikuiselta ihmiseltä"

Myös sosiaalisessa mediassa Kiemungin ulostulo on tyrmätty rasistiseksi ja kaikki sopivuuden rajat ylittäväksi. MTV:n lukijoiden keskuudessa perussuomalaisvaikuttajan sanat pöyristyttävät suuresti.

Monen mielestä on kohtuutonta hyökätä pieniä, puolustuskyvyttömiä lapsia vastaan.

– Asiatonta käytöstä aikuiselta ihmiseltä, hävetköön syvästi. Muslimilapsethan yrittävät sopeutua ja oppia paikallisia tapoja. Hyvä lapset, näin se sopeutuminen pikkuhiljaa etenee askel askeleelta jos tyhmät aikuiset eivät sitä vesitä, Merja Sedbom kirjoittaa.

– Maahanmuuttajilta ja turvapaikahakijoilta vaaditaan moitteetonta käyttäytymistä. Sama sääntö ei päde persuihin. Miten aikuinen ihminen kehtaa olla näin törkeä lapsille?, Hedvig Strandén pohtii puolestaan.

Monet lukijat pahoittivat syvästi mielensä Kiemungin kirjoituksesta ja ovat huolissaan lasten hyvinvoinnista. Monet lukijat ihmettelivätkin, miten poliittinen vaikuttaja voi sanoa tämänkaltaisia asioita julkisesti ilman seuraamuksia.

– Syyttömiähän ne lapsiparat ovat tähän tilanteeseen, törkeää käytöstä poliitikolta, lapset ovat lapsia syntyperästään huolimatta ja arvokkaita ihmisiä, kuten me suomalaisetkin ja muiden maiden ihmiset, Anna Kuukasjärvi penää.

– Todella asiatonta käytöstä puhua lapsista tuolla tavalla. Lapset ovat lapsia oli uskonto mikä tahansa. Ehkä nämä halusivat samaistua suomalaisiin lapsiin ja samanlaisiin tapoihin, Hilkka Grönlund lisää tuohtuneena.

1:48

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.