Mainos

Perussuomalaisten kommentit muslimeista suututtavat hallituskumppaneita

Hallituskumppanit odottavat perussuomalaisilta selkeää irtiottoa muslimivastaisista ajatuksista. Perussuomalaisten puoluejohto on ollut tähän asti vaitonainen puolueen riveistä kuuluneista kommenteista.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen toivoo, että perussuomalaiset kävisivät vähintään sisäisen keskustelun siitä, mikä on sopivaa. Hän sanoo nostavansa asian esiin, kun hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat tapaavat elokuussa.

– Parempi olisi, jos rasistisia aivopieruja ei ilmoille pääsisi, Kaikkonen sanoo.

Islamin vastaisilla kommenteillaan on hätkähdyttänyt varsinkin perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen, joka on vetänyt yhtäläisyysmerkit Euroopassa tapahtuneiden terrori-iskujen ja pakolaiskriisin välillä. Facebook-päivityksissään Tynkkynen on vaatinut muun muassa "islamin kitkemistä Suomesta" ja väittänyt, että Suomessa on sitä turvallisempaa, mitä vähemmän maassa on muslimeja.

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen on samaan tyyliin kirjoittanut haluavansa "muslimit pois maasta".

"Yksinkertaisia selityksiä"

"Hyvin vaarallinen tie"

 • "Ollaan arvaamattomilla jäljillä, jos poliittinen retoriikka alkaa olla tämänkaltaista ja jos se yleistyy." Kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelo.  
 • "Historia opettaa niin Suomessa kuin muissa Euroopan maissa siitä, että se on hyvin vaarallinen tie, jos jostain kansanryhmästä lähdetään etsimään syyllistä johonkin ilmiöön tai yhteiskunnalliseen epäkohtaan." Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen.  
 • "Suomi on ihmisoikeuksia kunnioittava pohjoismainen demokratia. On ihan selvää, että muslimit ovat ihan samassa asemassa kuin vaikka luterilaiset, ortodoksit tai Jehovan todistajat." Keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kurvinen.  
 • "Terrorismin monimutkaiset lonkerot eivät saa aiheuttaa sitä, että vastaukset olisivat liian yksinkertaisia." Keskustan kansanedustaja Annika Saarikko.  

Yhden uskontokunnan leimaaminen saa hallituskumppaneilta jyrkän tuomion. Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz ehti jo maanantaina syyttää Tynkkystä islaminuskoisten ihmisten vastaisesta kiihotuksesta ja rasistisesta ajattelusta. 

Keskustan varapuheenjohtaja Antti Kurvinen muistuttaa, että perussuomalaiset on sitoutunut muiden puolueiden tavoin rasismin vastustamiseen.

– Nämä tuntuvat vaarallisilta ja hämäriltä ajatuksilta. Sipilän hallitus on sitoutunut kunnioittamaan perustuslakia ja ihmisoikeussopimuksia, Kurvinen sanoo.

Myös hän toivoo, että perussuomalaisten johto selkeyttäisi puolueen kantaa ja vahvistaisi puolueen kunnioittavan ihmisten perusoikeuksia.

Keskustan kansanedustaja Annika Saarikko arvioi, että aika on otollinen helpoille yksinkertaistuksille vaikeista asioista. Näin myös Tynkkynen ja Hakkarainen vaikuttavat hänen mielestään tekevän.

Hän pitää perussuomalaiskommentteja kuitenkin puolueen sisäisenä asiana.

– Nämä ovat tulkittavissa yksittäisten perussuomalaisten kannanotoiksi. Toivon tietenkin, ettei tämä edusta koko puolueen linjaa, Saarikko sanoo.

"Kyse ei ole sanavapaudesta"

Nämä kommentit herättivät keskustelun

Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen 19.7. Facebookissa:  "Mitä vähemmän Suomessa on islamin lähettiläitä, sitä parempi. Mitä vähemmän meillä on muslimeja, sitä turvallisempaa. Nyt vain se palautusautomaatti pyörimään täyttä häkää ja eroon samalla islamista, ennen kuin on liian myöhäistä."

Perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen 15.7. Facebookissa: "Hyssyttelyn on loputtava. Muslimit pois tästä maasta! Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja. Lähi-idästä ja Afrikasta tulevia muslimeja ei pidä ottaa maahan."  

Perussuomalaiset Nuoret on vedonnut jyrkkien kommenttiensa yhteydessä sananvapauteen. Keskustelun takia järjestö on halunnut, että rikoslaista poistettaisiin pykälät kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä uskonrauhan rikkomisesta. 

Kokoomuksen varapuheenjohtajan, kansanedustaja Antti Häkkäsen mielestä hyvin vaikeitakin asioita pitää pystyä käsittelemään laajalla sananvapaudella. Maahanmuutosta ja terrorismista on molemmista pystyttävä hänen mukaansa keskustelemaan avoimesti.

Perussuomalaisten muslimeista esittämät kommentit ovat kuitenkin rajuja mustavalkoisia yleistyksiä, eikä niissä ole hänestä kyse sananvapaudesta.

– Tällaisilla lausunnoilla on varmasti helppo mennä keräämään pisteitä perussuomalaisten joukossa, mutta edellyttäisin ainakin kansanedustajatason henkilöltä huolellisempaa analyysiä.  

Keskustelu suljettu asiattomien kommenttien takia

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.