Jari Isometsä suitsuttaa Therese Johaugin "suunnatonta ylivoimaa" – nostaa suomalaiset mahdollisiksi manttelinperijöiksi

Therese Johaug kehui suomalaisyleisöä 1:28

Therese Johaug ilmoitti perjantaina lopettavansa uransa tähän kauteen. Jari Isometsälle Johaugin lopettamispäätös ei tullut kovin suurena yllätyksenä. Johaug on hallinnut maastohiihtoa viime vuodet lähes suvereenisti.

–  Kyllä hän ison loven jättää naishiihtoon, kuten myös Norjan joukkueeseen, se on ihan selvä asia, Isometsä toteaa.

Johaug saavutti Pekingistä ensimmäiset henkilökohtaiset olympiakultansa. Niiden myötä palkintokaapista löytyy lähes kaikki mahdollinen. Isometsän mukaan Johaug on täysin poikkeuksellinen yksilö.

– Tämmöistä dominanssia, mitä Johaugilla on viimeisinä vuosina ollut, sitä paikkaa ei ota kukaan.  Hän on poikkeuslahjakkuus. Tällaisia ihmisiä ei synny edes kymmenessä vuodessa, Isometsä suitsuttaa.

Johaugin ylivoimalle karpaasilla on selkeä selitys.

– Ei varmaan maailmasta löydy toista naisurheilijaa, jolla olisi parempi hapenottokyky kuin Therese Johaugilla. Sen takia hänen ylämäkihiihtämisensä on niin vakuuttavaa, Isometsä analysoi.

Joskus ylivoima on ollut katsojien kannalta jopa ikävystyttävää.

– Ainakin minä muistan hänet suunnattomasta ylivoimasta. Sellaisiin maastoihin missä oli todella rankat maastot, voittaja oli jo selvillä ennen lähtöä, vaikka se urheilussa onkin hyvin harvinaista.

Suomalaiset Johaugin paikalle?

Johaugin lopettaminen jättää kansainväliseen naishiihtoon kuningattaren tuolin vapaaksi. Isometsän mukaan suomalaishiihtäjillä on hyvä sauma nousta naishiihdon johtotähdeksi.

– Tämä vuosi on osoittanut sen, että se on täysin mahdollista. Molemmilla suomalaisilla (Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen) on perinteinen hiihtotapa hieman parempi. Jotta voi saavuttaa hiihtokuningattaren tittelin, pitäisi olla molemmilla tyyleillä jatkuvasti palkintopallilla.

Esimerkiksi olympialaisten 10 kilometrin väliaikalähdössä Kerttu Niskanen hävisi kultamitalin Johaugille vain 0,4 sekunnilla.

– Uskon, että tämä antaa motivaatiota harjoitteluun, kun ykköspalli on siellä vapaana, Isometsä pohdiskelee.

Entinen huippuhiihtäjä kuitenkin huomauttaa, että monet muutkin kärkkyvät kärkipaikkaa.

– Kovia tyrkyllä olijoita siinä on. Esimerkiksi Ruotsin Frida Karlsson, Ebba Andersson ja Jonna Sundling. Venäjällä Natalia Neprjajeva, Isometsä luettelee.

Varjo uralle

Johaugin uraa jää varjostamaan dopingkohu muutaman vuoden takaa. Norjalainen itse selitti käryä kiellettyä ainetta sisältäneen huulirasvan käytöllä. Jos ei muuten, niin ainakin dopingista langetettu dopingpanna vaikutti Johaugin uraan.

– Tietysti tämä 18 kuukauden kilpailukielto. Se hän vei häneltä yhdet olympialaiset. Totta kai se on vaikuttanut ja varmasti henkisesti ollut erittäin rankka paikka, Isometsä sanoo.

– Voi olla, että se kohu myös pidensi hänen uraansa. Kenties hän olisi lopettanut jo edellisten olympialaisten jälkeen. Sitä on tietysti hyvin vaikea arvioida.

Lue myös:

    Uusimmat