Suomen konkarihiihtäjän ura ollut jo pitkään laskusuunnassa, mutta mitalitavoite elää – "En lähde enää arvokisoihin osallistumisen ilosta"

6:36
Suomen tähtihiihtäjät Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski kertoivat lähtökohdistaan MM-hiihtoihin Tulosruudussa maanantaina.

Monivuotinen maajoukkuenimi Anne Kyllönen tavoittelee edelleen sitkeästi kruunua uralleen, vaikka katsaus suomalaishiihtäjän maailmancup-sijoituksiin kertoo parhaiden vuosien olevan jo kaukana takana.  

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n tilastotietokanta kertoo koruttomia lukuja Anne Kyllösen, 33, mittavan ja ansiokkaan uran suunnasta.

Neljä henkilökohtaista maailmancupin palkintosijaa, parisprinttikisan voitto ja viestin kakkospaikka kaudella 2012-2013. Kolme henkilökohtaista podiumpaikkaa, parisprintinkilpailun voitto ja viestin kakkostila seuraavalla kaudella.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Tämän jälkeen tahti on hidastunut. Henkilökohtaisia palkintosija on tullut enää kaksi, joista viimeisin tammikuussa 2017. Kauden 2016-2017 jälkeen Kyllönen on sijoittunut vain neljästi kärkikymmenikköön maailmancupin henkilökohtaisilla matkoilla.

Ja tältä kaudelta plakkarissa ei ole ainuttakaan maailmancupin pistettä.

Tästä huolimatta kokenut arvokisakävijä Kyllönen sai paikan MM-Oberstdorfiin. Ja ensimmäinen kisa on edessä hyvin suurella todennäköisyydellä torstaina perinteisen sprintissä.  

– Tuntuu, että kunto olisi menossa eteenpäin, Kyllönen totesi MTV Urheilulle viime perjantaina matkustettuaan jo kisapaikalle.

– Oma ajatus oli se, että jos en pääse kuntoon, en halua missään nimessä lähteä tänne. En lähde enää arvokisoihin osallistumisen ilosta.

Oliko MM-kutsu yllätys?

– Uskoin, että Ulricehamnin (maailmancupin) parisprinttihiihtäminen ja Pyhäjärven (SM-kisojen) tulokset riittävät. Pohjalla oli Vantaaltakin ihan hyvää hiihtoa. Tuloskunto on elänyt todella paljon, mikä kertoo siitä, ettei kuormitus ole ollut hallinnassa. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kyllönen kertoo, että on harjoitellut enemmän kuin koskaan aiemmin. Tähän on vaikuttanut myös koronapandemia. Kun kaikki leiritykset on tehty kotimaassa, ja kun ulkomaan kisamatkojakin on ollut vähemmän, harjoittelulle on jäänyt paljon enemmän aikaa.

– Harjoittelu on ehkä vähän jopa puuroutunut. Olen harjoitellut tuntimäärällisestä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Toisaalta se on ollut tietoinen riski, koska olen halunnut hakea uran parasta kuntoa. Kaikki palikat eivät kuitenkaan ole pysyneet ihan balanssissa, maailmancupissa ensi kertaa jo vuonna 2007 hiihtänyt Kyllönen tunnustaa.

Henkilökohtainen arvokisamitali edelleen tavoitteena

Kyllönen ei uskaltanut vielä viime viikolla arvailla, mitä matkoja hän pääsee MM-kisoissa hiihtämään, mutta hän on hyvin todennäköisesti viivalla, kun starttipistooli pamahtaa perinteisen sprinttikarsinnoissa torstaina.

– Jokainen matka on tietynlainen näyttöpaikka, ja jatko-ohjelma riippuu siitä.

– Sitten kun kisamatka tulee hiihdettäväksi, toivon, että onnistun sinä päivänä. Haluan tehdä täällä kauden parhaat hiihtoni ja saada elimistön toimimaan optimaalisella tavalla.

Henkilökohtaisesta arvokisamitalista on Kyllösen kohdalla turha puhua Oberstdorfin kisoissa, mutta sellaisen hän vielä uraltaan haluaisi.

– (Pekingin) olympialaisiin on ollut ilman muuta päätähtäin ja projekti menossa. Sen jälkeen on ajatus katsoa omat realistiset mahdollisuudet, että mitä pystyn kehittämään ja haluan kehittää.

– Haluan henkilökohtaisen arvokisamitalin. Jos sitä ei tule täältä tai ensi vuonna olympialaisista, sitten pitää puntaroida, että kuinka pitkälle on valmis jatkamaan, Kyllönen puntaroi.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Oberstdorfin sääennusteet tuovat mietittävää varsinkin huoltokopeille, mutta esimerkiksi torstaille povatut 17-18 lämpöastetta sopivat Kyllöselle mainiosti.  

– Itse olen ainakin aiemmin menestynyt hyvin lämpimissä keleissä.

– Nyt on todella pitkä aikaväli, että kukaan on päässyt hiihtämään näin lämpimissä olosuhteissa, Kyllönen summaa varsinkin välinepuolelle koituvat haasteet.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja