Mainos

Japanin taloustilanne huolestuttaa

Japani on joutunut deflaatiokierteeseen, japanilaisekonomistit varoittivat tänään.

Varoitusten taustalla olivat tuoreimmat talousluvut, jotka osoittivat maan talouden heikentyvän kiihtyvään tahtiin. Deflaatiokierteen nosti esiin Credit Suisse First Bostonin ekonomisti Seiji Adachi. UBS Warburgin ekonomisti Ayako Mitsui vahvisti, että hinnat tulevat todennäköisesti laskemaan edelleen.

Tänään julkaistujen lukujen mukaan tukkuhinnat laskivat joulukuussa 1,4 prosenttia edellisen vuoden joulukuuhun verrattuna. Tukkuhinnat laskivat jo 15. kuukautta peräkkäin vuositasolla mitattuna. Kuluttajahinnat laskivat marraskuussa 27. kuukautta peräkkäin, ja myös investoinnit ovat vähentyneet.

Rahan tarjonta sen sijaan kasvoi joulukuussa 3,4 prosenttia vuositasolla mitattuna, Japanin keskuspankin tänään julkaisemat alustavat luvut kertoivat. Rahan tarjonta on kasvussa, sillä marraskuussa luku oli 3,2 prosenttia.

Deflaatiokierre tarkoittaa talouden tilaa, jossa hinnat laskevat ja ihmiset eivät kuluta odottaessaan yhä halvempia hintoja. Seurauksena on tuotannon taantuminen ja työttömyyden kasvu. Deflaatiokierrettä pidetään jopa vaarallisempana kuin inflaatiokierrettä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.