Mainos

Japaniin uusi hallitus

Shinzo Abe on 52-vuotiaana maansa nuorin ja ensimmäinen toisen maailmansodan jälkeen syntynyt pääministeri.

Japani on tänään saanut nuorimman pääministerinsä sitten toisen maailmansodan. Parlamentti valitsi hallituksen johtoon liberaalidemokraattien Shinzo Aben, 52, joka on luvannut terävöittää ulkopolitiikkaa ja puolustaa perinteisiä arvoja. Hän seuraa tehtävässä saman puolueen Junichiro Koizumia.

Uuden hallituksen suurimpia haasteita on Kiinan-suhteiden parantaminen. Maiden välit kiristyivät, kun Koizumi otti tavakseen käydä Yasukunin pyhäkössä kunnioittamassa toisen maailmansodan kaatuneita. Kiina ja Etelä-Korea pitävät temppeliä Japanin militaristisen historian symbolina.

Abe on sanonut pitävänsä suhteiden parantamista tärkeänä, ja myös Kiina ilmaisi tänään halunsa paikata välejä. Kiinan ulkoministeriö yrittää nyt järjestää tapaamista Abelle ja Kiinan pääministerille Hu Jintaolle.

Kiina ja Etelä-Korea ovat pelänneet, että Japani saattaa Aben johdolla palata sodanaikaiseen militaristiseen politiikkaan. Uusi pääministeri ajaa maalle vakinaista armeijaa, joka voisi osallistua kansainvälisiin kriisinhallintaoperaatioihin. Kouluopetukseen on luvassa lisää isänmaallisuutta, sillä Abe on pitänyt nykyisiä historiankirjoja liian itsekriittisinä.

- Tämä on hallitus, joka keskittyy ulko- ja puolustuspolitiikkaan. Talous- ja veroasiat jäävät byrokraattiseen automaattiohjaukseen, arvioi pääekonomisti Jesper Koll investointipankki Merrill Lynchista.

Ulkoministerinä jatkaa konservatiivina tunnettu Taro Aso, 66, ja valtiovarainministerinä aloittaa 73-vuotias Koji Omi, joka on taustaltaan virkamies. Talousministeriksi tulee politiikan ulkopuolelta professori Hiroko Ota, 52. Hän on toinen hallituksen kahdesta naisministeristä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.