Japaniin matkustavilta vaaditaan sormenjäljet ja kasvokuva

Japanin hallitus perustelee uudistusta muun muassa terrorismin uhalla, koska se on ollut Yhdysvaltain tukena Irakissa ja Afganistanissa.

Japanin viranomaiset ottavat huomisesta lähtien sormenjäljet ja kasvokuvan kaikista maahan saapuvista ulkomaalaisista. Tarkastusten kiristyminen samanlaisiksi kuin Yhdysvalloissa herättää huolta ruuhkista lentokentillä.

Arvostelijoiden mukaan Japanin houkuttelevuus voi myös kärsiä ja yhä useammat ulkomaiset liikemiehet saattavat asettua Hongkongiin sekä Singaporeen.

- Jos Japanista käsin toimivien liikemiehien pitää jonottaa pari tuntia joka kerta, kun he tulevat matkoilta, se on katastrofi. Tämä vaikuttaa myös siihen, halutaanko edes pysyä Japanissa, varoitti eurooppalaisten kauppakamarien lobbausjärjestön johtaja Jakob Edberg äskettäin New York Times -lehdessä.

Japanin hallitus perustelee uudistusta muun muassa terrorismin uhalla, koska se on ollut Yhdysvaltain tukena Irakissa ja Afganistanissa. Japani ei ole kuitenkaan joutunut iskujen kohteeksi viime vuosina.

Edellinen hyökkäys tehtiin vuonna 1995, mutta senkin takana oli paikallinen ryhmä. Uskonnollinen lahko päästi hermokaasua Tokion metroon ja surmasi 12 ihmistä.

"Terrorismin uhka on tekosyy"

- Terrorismi tuntuu tekosyyltä, jonka avulla herätetään henkiin ulkomaalaisten vanha valvontajärjestelmä. Pelkäämme, että näiden toimien todellisena tarkoituksena on pitää ulkomaalaiset poissa Japanista, väitti Sonoko Kasakami ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalista.

Kansainväliset yritykset toivovat, että Japanissa oleskelevat ulkomaalaiset ohjattaisiin lentokentillä vastaisuudessa omiin jonoihinsa. Tähän on suostuttu Tokion pääkentällä, muttei esimerkiksi maan toiseksi suurimmalla Kansain lentoasemalla lähellä Osakaa.

Myös Finnair kehotti matkustajia varautumaan odottamiseen Japanissa.

- Alkuvaiheessa biotunnisteiden kerääminen voi jonkin verran hidastaa maahantulotarkastuksia, joten jonoihin kannattaa Japaniin saapuessa varautua, sanoi Finnairin matkustusasiakirjoista ja viranomaisasioista vastaava päällikkö Nina Kamsani yhtiön tiedotteessa.

Kamsani arvioi, että sormenjälkien ja kuvan ottaminen maahantulotarkastuksen yhteydessä yleistyy lähivuosina muuallakin maailmassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat