Japani torjuu IAEA:n avun järistysvoimalassa

Maanantainen 6,8 richterin maanjäristys sytytti maailman suurimmassa ydinvoimalassa tulipalon ja aiheutti useita pieniä radioaktiivisia vuotoja. Ranskalaiset tarkastajat ovat havainneet 67 vikaa voimalassa.

Japani on aloittanut viralliset tutkimukset maanjäristyksen vaurioittamassa Kashiwazaki-Kariwan ydinvoimalassa. Laitos on ollut suljettuna maanantaisesta järistyksestä saakka.

Kyodo-uutistoimiston tietojen mukaan maa on kuitenkin torjunut Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tarjouksen tarkastaa voimalan kunto. Järjestön apu saattaa silti kelvata tuonnempana.

Järistyksen seurauksena voimalassa syttyi tulipalo ja se aiheutti myös pienehköjä radioaktiivisia vuotoja. Voimalaa hallinnoiva Tokyo Electric Power -yhtiö on saanut rajua kritiikkiä heikosta tiedottamisestaan: vuotojen määrää vähäteltiin ja tiedonkulku takerteli muutenkin pahoin.

Laitos ei tarpeeksi kestävä

Ranskalaisen IRSN-tutkimuslaitoksen edustajat vierailivat Kashiwazaki-Kariwassa eilen, ja kertoivat havainneensa yhteensä 67 vikaa. Tarkastajien mukaan voimalan ylläpidossa ei havaittu puutteita, mutta laitosta ei heidän mielestään ole suunniteltu kestämään maanantain järistyksen kaltaista höykytystä.

Järistys oli voimakkuudeltaan 6,8 richteriä, ja sen keskus sijaitsi vain yhdeksän kilometrin päässä voimalasta.

Tarkastajat sanoivat, että voimalan palo syttyi oikosulun seurauksena muuntajassa yhden reaktorirakennuksen ulkopuolella. Kyseessä oli heidän tietojensa perusteella ensimmäinen kerta, kun maanjäristys aiheuttaa ydinvoimalassa tulipalon.

IRSN varoitti, että voimalan uudelleenkäynnistämistä voidaan joutua odottamaan jopa useita kuukausia.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat