Mainos

Japani pohtii matkailijoiden sormenjälkien taltioimista

Japanin asianajajaliiton mielestä ulkomaisten matkailijoiden sormenjälkien ottaminen olisi vastoin perustuslakia, koska se mm. puuttuu ihmisten yksityisyyteen. Maan ulkomaalaisviraston mukaan lailla voitaisiin ehkäistä tehokkaasti terrorismia.

Japanissa laintuntijat arvostelevat suunnitelmaa ulkomaisten matkailijoiden sormenjälkien ottamisesta. Sormenjälkien ottaminen ja pakollinen valokuvan otto rajalla on osa lakiehdotusta, jolla pyritään ehkäisemään terrorismia. Lakiesitys on tarkoitus viedä parlamentin käsiteltäväksi lähikuukausina.

Japanin asianajajaliiton mielestä matkustajien alistaminen sormenjälkien ottoon on vastoin maan perustuslakia, jonka mukaan ihmisiä on kohdeltava kunnioittavasti. Lakiesitys puuttuu myös ihmisten yksityisyyteen ja oikeuteen valvoa itseään koskevia tietoja, liitto katsoo.

Lakiesityksen laadintaan osallistuneen ulkomaalaisviraston mielestä sormenjälkien taltioiminen ei olisi vastoin perustuslakia. Yhdysvalloissa maahantulijoita on kuvattu ja heidän sormenjälkensä on tallennettu vuodesta 2004 lähtien.

(MTV3-STT-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja