Mainos

Japani löysää rahapolitiikkaansa entisestään

Japanin itsenäinen keskuspankki päätti eilen löysätä jo entuudestaan löyhää rahapolitiikkaansa. Päätös on jatkoa Japanin hallituksen odotetulle talouspaketille.

Myöskään keskuspankin ratkaisuissa ei ollut yllätyksiä. Uusilla toimilla yritetään oikaista maan talouden syöksykierre.

Viime aikoina huolena on ollut merkit hintojen laskusta eli deflaatiosta. Keskuspankki nostaa valtion joukkovelkakirjojen ostojaan 800 miljardista jenistä 1 biljardiin jeniin eli noin 8,7 miljardiin euroon kuukaudessa. Käytännössä se vastaa sitä, että keskuspankki painaisi saman määrän uutta rahaa.

Toisaalta keskuspankki pyrkii helpottamaan pankkien asemaa, kun se ei pidä kiinni niille asetetusta tavoitteesta tallettaa keskuspankkiin rahaa noin 10-15 biljardia jeniä. Pankeilla voisi olla vaikeuksia velvoitteen täyttämisessä maaliskuussa, kun niiden tilivuosi päättyy ja niiden odotetaan kirjaavan hoitamattomia lainoja luottotappioksi.

Keskuspankin ja hallituksen keskinäinen pallottelu vastuusta tilanteen korjaamiseksi jatkui, kun keskuspankin pääjohtaja Masaru Hayami huomautti pankin nyt tekemillä ratkaisuilla olevan todellisia vaikutuksia vain, jos pankit voivat odottaa lisää julkista tukea.

- Julkinen rahoitusruiske pitäisi toteuttaa välittömästi, Hayami sanoi.

Hallituksen eilen julkistamassa talouspaketissa pankkien tukemisesta ei ollut suoraa lupausta. Vaikka se oli odotettua, se oli pettymys sijoittajille ja esimerkiksi yritysten luottokelpoisuutta arvioivalle Standard & Poor'sille.

S&P tiputti seitsemän japanilaispankin luokkia jo aiemmin tässä kuussa. Nyt se tyytyi toteamaan, ettei paketista löydy pankkien tilannetta parantavia elementtejä. Mitä heikomman arvion luottoluokittajat antavat, sen kalliimmalla yritykset ja valtiot voivat odottaa saavansa lainaa.

Lehtitiedon mukaan myös Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on ollut suuresti huolissaan siitä, että japanilaispankit eivät ole voineet nopeammin irrottautua hoitamattomista luotoista. Japanilaisen Ashahi Shimbun -lehden mukaan Bush toi huolensa esiin luottamuksellisessa kirjeessä Japanin pääministerille Junichiro Koizumille ennen tässä kuussa tekemäänsä Japanin-vierailua.

Japanin keskuspankki odottaa hallituksen ryhtyvän toimiin myös rahoitusalan rakenteellisten jäykkyyksien purkamiseksi. Hallitus on taas koko ajan toivonut keskuspankilta tiukempia toimia.

Markkinoilla keskuspankin on katsottu ottaneen liian hanakasti hallituksen neuvoja vastaan ja vaarantaneen itsenäisyytensä. Pankin tähänastinen rahaelvytys ei ole tuonut toivottua vauhtia maan talouteen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Talousuutiset 28.2.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.