Mainos

Japani edelleen kaukana normaalista

Japanilaisilla on voimakas tarve päästä kiinni normaaliarkeen maaliskuisen maanjäristyksen, tsunamin ja sitä seuranneen ydinvoimalakatastrofin jälkeen. Silti monet asiat pitävät kansalaiset kaukana rutiineista, kertoo Suomen Japanin-suurlähettiläs Jari Gustaffson.

– Japanissa on suruaika; kansalaiset eivät kuluta eivätkä käy ulkona. Se vaikuttaa jo maan talouteenkin, Gustafsson kertoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Gustafssonin mukaan kaupunkien kaduilla näkyy se, että turistit eivät ole vielä palanneet kohteisiin. Ainoastaan Japanissa asuvat ulkomaalaiset työntekijät ovat palanneet takaisin alueille.

Silti toivo paremmasta elää japanilaisissa. Tänään tulleen tiedon mukaan Fukushiman ydinvoimalan työntekijät ovat päässeet ensimmäistä kertaa yhden turmareaktorin sisälle. Viranomaiset ovat antaneet myös aikatauluja siitä, miten normaalielämään voitaisiin pikkuhiljaa palata.

Jälkijäristysten uhka on silti läsnä. Järistykset ovat jatkuneet, vaikkakin niiden määrä ja voimakkuus ovat pienentyneet.

– Seismologit eivät ole vielä osanneet sanoa, milloin uhka isommista jälkijäristyksistä olisi kokonaan ohi, Gustafsson kertoo.

Katso Säteilyturvakeskuksen Keijo Valtosen sekä suurlähettiläs Jari Gustafssonin haastattelu: (Huomenta Suomi 5.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.