Mainos

Japani avustaa Venäjää 500 miljoonalla dollarilla

Japani ilmoitti aikovansa vapauttaa Venäjälle tarkoitetun 500 miljoonan dollarin suuruisen avustuspaketin, joka on ollut jäädytettynä Neuvostoliiton hajoamisesta eli vuodesta 1991 lähtien. Japanin ulkoministeri Yukihiko Ikeda kertoi asiasta maassa vierailevalle Venäjän ulkoministerille Jevgeni Primakoville Tokiossa.

Japanin avustuspaketti oli alunperin tarkoitettu "humanitaariseen apuun". Rahasumma on nyt käytettävissä japanilaisen pankin kautta saatavina lainoina teollisiin ja kaupallisiin hankkeisiin, kertoivat ulkoministeriön edustajat. Japanilaisissa tiedotusvälineissä olleiden tietojen mukaan mahdollisia hankkeita voisivat olla mm. Moskovan ulkopuolelle rakennettava autotehdas ja Nahodkaan Kaukoitään rakennettavat vesilaitokset.

Primakov ehdotti puolestaan Ikedalle, että Japani ja Venäjä kehittäisivät yhdessä kiistanalaisia Kuriilien saaria. Ajatus sai tiettävästi Japanilta varovaisen hyväksynnän, mutta Ikeda kertoi haluavansa tutustua ehdotuksen yksityiskohtiin.

Kuriilien saaret sijaitsevat Japanin pohjoisen saaren Hokkaidon tuntumassa. Neuvostoliitto otti saaret haltuunsa toisen maailmansodan lopulla, ja kiista saarista on hiertänyt maiden välejä siitä lähtien. Venäjä ehdotti nyt ensimmäistä kertaa virallisesti, että maat kehittäisivät saaria yhdessä.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.