Crista, 20, on viimein tyytyväinen takapuoleensa – takana vuosien tuska pieleen menneestä pakaraoperaatiosta: "Kyllä se oli iso shokki, että tähän voi oikeasti kuolla"

Crista Jaatinen kärsi vuosia pieleen menneestä peppuoperaatiosta 0:57

Epäonnistunut peppuoperaatio Liettuassa johti vuosien taisteluun terveyden kanssa. Nyt Crista Jaatinen haluaa muistuttaa kauneusleikkauksien perään haikailevia harkitsemaan tarkkaan kehon muokkaamisen tarvetta.

Vantaalainen Crista Jaatinen, 20, haaveili pakaraimplanteista jo teini-ikäisenä. Haaveille ei oikeastaan ollut sen kummempaa syytä.

– Ei ollut mitään vikaa missään, eikä mitään kauneushaittaa, Crista sanoo.

Siltikin Crista päätti toteuttaa haaveensa implanteista. Hän matkasi Liettuaan 17-vuotiaana ottamaan takapuoleensa täytettä mietittyään asiaa noin vuoden.

Klinikka ja asiakaspalvelu vaikuttivat päällisin puolin hyvältä, mutta Cristan operaatio epäonnistui pahemman kerran. Noin kuukauden kuluttua leikkauksesta Crista huomasi vasemmassa pakarassaan nyrkin kokoisen patin.

Artikkeli jatkuu kuvien alla.

– Ensin lääkärit sanoivat, että se on ihan tavallista turvotusta. Myöhemmin huomattiin, että se oli implantti, joka oli kääntynyt ympäri.

Liettualainen klinikka suostui korjaamaan leikkauksessa tehdyn virheen puolen vuoden kuluttua, mutta korjausleikkaus vain pahensi ongelmia. Cristan molemmat pakarat tulehtuivat pahasti.

– Ehdin olla kaksi päivää Suomessa, kun jalat turposivat ja kipeytyivät niin, etten saanut jalkaa suoraksi, hän muistaa.

Sairaalassa Cristalla todettiin paha tulehdus, johon hän sai antibiootteja. Tulehdusarvot eivät kuitenkaan ottaneet laskeakseen. Crista makasi kivuissaan Jorvin sairaalassa. Tilanne näytti lohduttomalta.

– Kyllä se oli iso shokki, että tähän voi oikeasti kuolla. Että se ei olekaan vain infektio ja antibioottikuuri. Se pelotti kaikista eniten.

”Siinä vain purtiin tyynyä ja koitettiin kestää”

Jouluksi Crista pääsi kotiin. Vuosi oli 2017. Crista pohti lääkäreiden neuvoa implanttien poistosta. Lopulta hän päätti, että haluaisi luopua implanteista.

Pian päätöksen jälkeen Cristalla nousi korkea kuume ja hänen pakaransa turposivat ”koripallon kokoisiksi”. Hänet kiikutettiin nopeasti leikkaussaliin. Leikkauksen jälkeen koitti kolmen viikon osastojakso, jonka aikana leikkaushaavaa pidettiin auki.

– Se oli ehkä traumaattisin kokemus, koska joka aamu leikkaushaava huuhdeltiin vetyperoksidilla työntämällä kädet pakaralihasten sisälle ilman puudutusta. Siinä vaan purtiin tyynyä ja koitettiin kestää, Crista muistelee.

Kivut jatkuivat Cristan kotiuduttua.

– Koko ajan sattui todella paljon ihan sama missä asennossa olit.

Korjausleikkaus kosmeettisia haittoja korjaamaan

Kun implantit lopulta poistettiin, joutui Crista toteamaan peilin edessä, että ulkonäkö oli kaukana siitä, mitä hän oli pakaraimplanteilla alun perin tavoitellut. Pepun iho oli todella löysää ja takapuolen muoto epämuodostunut. Crista joutui käyttämään arkivaatteiden alla tukipukuja, sillä muuten liikkuminen oli todella tuskaista. Nuoresta asti tehdyt mallin työt loppuivat.

– En halunnut tietenkään, että loppuelämääni näytän siltä. Sitten aloinkin miettiä, jos olisi mahdollista, jos sitä voisi jossain korjata.

Crista kävi monella klinikalla konsultoinnissa, mutta jokaisessa oli sama viesti: pakaroita ei uskallettaisi enää lähteä korjaamaan. Vihdoin virolainen Finest-yritys myöntyi. Vaikka leikkaukseen liittyi suuria riskejä, oli pieleen mennyt peppuoperaatio aiheuttanut merkittävän kosmeettisen haitan. Eikä yksi leikkaus luultavasti edes riittäisi korjaamaan pieleen menneen operaation jälkiä, lääkärit sanoivat Cristalle.

Leikkausta suunniteltiin yhdessä 11 kuukautta. Ennen operaatiota Cristalle aloitettiin antibioottikuurit tulehdusten ehkäisemiseksi. Leikkaus kesti neljä tuntia. Sen jälkeen Crista heräsi jälleen kivuissaan.

Korjausleikkauskaan ei heti lopettanut Cristan tuskaa. Leikkaushaava ei ottanut umpeutuakseen. Kuume sahaili pahasti. Crista sai lisää antibiootteja, koska lääkärit eivät halunneet ottaa riskiä uuteen tulehdukseen.

Lommo pakarassa tuntuu pieneltä haitalta

Nyt marraskuussa 2018 tehdystä korjausleikkauksesta on kulunut nelisen kuukautta. Lisäleikkauksia ei ole suunnitteilla, sillä hyvä lopputulos yllätti jopa kirurgin.

– Olen enemmän kuin tyytyväinen, Crista iloitsee.

Vaikka edelleen, jos Crista seisoo suorassa, toisessa pakarassa voi havaita puolen nyrkin kokoisen lommon. Siinä näkyy, missä kohden ensimmäinen implantti on pyörähtänyt ympäri.

– Mutta se ei kaiken tämän jälkeen ole enää mikään maailmanloppu, se voi siinä olla, Crista nauraa.

Lukuisat antibioottikuurit ovat myös johtaneet siihen, että täyteaineet Cristan huulissa lähtivät leviämään. Niinpä Crista päätti poistaa kaikki täyteaineet huulistaan.

– Ensimmäiset päivät näytti tosi oudolta, koska on niin pitkä aika, kun olen nähnyt itseni ilman täytteitä. Mutta kyllä siihen nyt on tottunut, eikä siihen kiinnitä enää sen enempää huomiota.

Ihmisten kommentit järkyttivät

Sen lisäksi, että pieleen mennyt peppuoperaatio on aiheuttanut fyysistä tuskaa, on koettelemuksilla ollut suuri vaikutus myös Cristan mielenterveyteen. Kun hän kertoi julkisesti pieleen menneestä kauneusleikkauksesta, moni aikuinen ihminen kommentoi toivovansa, että Crista olisi kuollut tulehduksiinsa.

Reaktio oli järkytys vasta 18-vuotiaalle Cristalle, joka on pieleen menneen kauneusleikkauksen jälkeen myös kärsinyt paniikkikohtauksista, jokaöisistä painajaisista ja mielialavaihteluista.

– Kaikista pahimmat haasteet ovat olleet ne psyykkiset, Crista sanoo.

Hänelle ei ole tarjottu psyykkistä apua, mutta kahden vuoden ”helvetin” jälkeen Crista on nyt ajatellut itse hakevansa ammattiapua. Tähän asti jaksamaan on auttanut lähinnä lähipiiri. Eritoten puoliso saa kiitosta antamastaan tuesta.

Harkitse ennen leikkaukseen ryhtymistä

Kauneusleikkauksia harkitseville Cristalla on selkeä viesti.

– Mieti oikeasti, onko se tarpeellinen. Itsekin silloin ajattelin, että kyllä mä haluan implantit, mutta jälkeenpäin tajusin, ettei oikeasti ollut mitään tarvetta.

– Ja jos haluaa kauneusleikkauksen, kannattaa valita klinikka ja sairaala, jotka kantavat vastuunsa jälkihoidosta.

Liettualaiselta klinikalta Crista ei ole rahojaan takaisin saanut. Klinikka korvasi ainoastaan implantit toisen pieleen menneen korjausleikkauksen yhteydessä. Implanttien summa on varsin pieni verrattuna leikkauksista ja sairaalahoidoista koituneisiin kustannuksiin. Lopulta klinikalta lopetettiin vastaamasta Cristalle.

Kauneusleikkauksilla voi olla kova hinta – niin kukkarolle kuin terveydellekin.

Lue myös:

    Uusimmat