Janne "Nacci" Tranbergin ex-vaimo otettiin dramaattisella tavalla kiinni kotoaan Katiska-tutkinnan takia: "Ei ole oikein, että lapsi laitetaan tuollaiseen tilanteeseen"

Janne"Nacci"Tranbergin ex-vaimo otettiin dramaattisella tavalla kiinni kotoaan Katiska-tutkinnan takia 3:44
Katso videolta, mitä Hanna Hertell kertoo dramaattisesta kotietsinnästä ja kiinniottotilanteesta lokakuussa 2019.

Janne "Nacci" Tranbergin ex-puoliso Hanna Hertell tuomittiin käräjäoikeudessa Katiska-vyyhdissä kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen avunannosta törkeään huumausainerikokseen. Hän valitti tuomiostaan hovioikeuteen ja saa odottaa vapaalla hovioikeuden tuomiota, joka annetaan ensi keväänä.

Tranberg sai Katiska-vyyhdissä 13 vuoden vankeustuomion.

Hertelliltä ja Heidi Holmavuolta ilmestyy tänään kirja Rikoksia ja rakkautta (Docendo), jossa hän käy läpi elämäänsä rikollisen puolisona.

Yli 10 vuotta kestäneen parisuhteen aikana Hertell sai tottua miehensä pakomatkoihin, vankilatuomioihin ja kiinniottoihin. Myös Hertell joutui toisinaan kuulusteluihin, hänet otettiin kiinni ja häntä tarkkailtiin.

Rikospaikan haastattelussa Hertell kertoo, että kaikkeen tottuu, myös rikollisen rinnalla elämiseen. Silti hän ei suosittele sellaista elämää kenellekään.

– Se on todella raskasta. Sen takia kerron tarinani, että jos joku ajattelee, että se on helppoa tai hienoa, niin se on raskasta ja välillä todella yksinäistä. Joudut pelkäämään asioita, miettiä tulevaisuutta ja tapahtuu asioita, joita et pysty ennakoimaan, hän kertoo.

Synnytyksessä poliisit mukana

Hertellillä ja Tranbergilla on yksi yhteinen lapsi, joka syntyi vuonna 2006. Synnytyskin tapahtui poliisivartiossa sairaalassa, koska Tranberg oli tuohon aikaan vangittuna ja pääsi osallistumaan synnytykseen poliisien valvonnassa.

– Elämä oli yhtäkkiä muuttunut melkoiseksi vuoristoradaksi. Oli aikoja kun elettiin onnellista perhe-elämää ja sitten mentiin taas kovaa pohjakosketukseen. Tapeltiin, eikä mikään sujunut. Janne rakasti tytärtään mutta koki, että vastuu lapsesta on minulla. Ei Janne osannut olla pienen lapsen kanssa, Hertell kirjoittaa kirjassaan.

Dramaattinen kotietsintä

Tranberg pakoili Katiska-tutkinnan aikaan virkavaltaa Espanjassa. Lopulta hänet otettiin kiinni Espanjassa 7. lokakuuta 2019.

Seuraavana päivänä poliisit rynnäköivät tekemään kotietsinnän Hertellin luo ja ottamaan hänet kiinni epäiltynä törkeästä huumausainerikoksesta. Myöhemmin rikosnimike muuttui avunannoksi törkeään huumeusainerikokseen.

Kotietsintä ja kiinniotto on jäänyt dramaattisena Hertellin mieleen. Se tapahtui juuri, kun hänen tyttärensä oli tulossa koulusta kotiin.

– Minun mielestäni se toimintatapa oli erikoinen. Kun tyttäremme oli tulossa koulusta ja avaamassa kotiovea, poliisit rynnivät hänen ohitseen sisään. He olisivat kyllä päässeet sisään muutenkin. Minusta ei ole oikein, että lapsi laitetaan tuollaiseen tilanteeseen, Hertell muistelee Rikospaikan haastattelussa.

Kirjassa Hertell kuvaa tilanteen kaoottisuutta.

– Poliiseja oli yhtäkkiä meidän eteisessä ainakin viisi. Ensimmäisenä he ottivat kiinni tyttären kummisedän ja veivät hänet rappukäytävään. Istuin itse sanaakaan suustani saamatta pöydän ääressä ja ihmettelin, mitä helvettiä taas tapahtuu. Tytär seisoi eteisessä hiljaa paikoillaan. Pyysin häntä riisumaan vaatteet ja syömään välipalaa. Poliisit ilmoittivat samalla, että he tekevät kotietsinnän, kirjassa kerrotaan.

Lapsi jäi yksin myllättyyn kotiin

Poliisit käskivät Hertellin istumaan olohuoneen sohvalle ja tyttären toiselle sohvalle. Samalla heidän puhelimet otettiin haltuun.

– Poliisit kävivät läpi aivan kaiken, jokaikisen tavaran asunnosta yksitellen. Seurasin touhua sohvalta, mutta kun poliisit siirtyivät makuuhuoneeseen, sanoin, että aion tulla katsomaan mitä siellä tapahtuu.

Kotietsintä kesti puolitoista tuntia. Sen päätteeksi Hertell otettiin kiinni.

– Olisin halunnut jäädä odottamaan, että lapseni luo tulee hoitaja, mutta poliisit eivät antaneet siihen lupaa. Poliisit sanoivat, että tuon ikäinen lapsi pärjää kyllä yksinkin vähän aikaa. Tyttö jäi sinne yksin koiran kanssa, kun minut vietiin Pasilan poliisivankilaan.

Sellissä Hertell mietti koko ajan, onko lapsella kaikki kunnossa.

– Poliisin mielestä se oli ok, että lapsi jäi sinne yksin täysin myllättyyn kotiin.

Katso Hanna Hertellin koko haastattelu MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat