Jan Vapaavuori HS:lle: En aio erota

Olympiakomitean hallituksen Sari Essayah ja Sari Multala kritisoivat Mika Lehtimäki -häirintäkohun käsittelyä 10:10
Suomen olympiakomitean varapuheenjohtaja Sari Multala ja kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsen Sari Essayah kritisoivat Mika Lehtimäki -tapauksen käsittelyä.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori vakuuttaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että ei aio erota tehtävästään. 

Vapaavuori kertoi, että hänellä ei olisi ollut kaikkea tietoa Mika Lehtimäen häirintätapauksesta. Hän sanoo, ettei aio erota tehtävästään.

– Sellaiset puheet ovat tarua, Vapaavuori sanoi.

Yle kertoi Lehtimäen eroamisen jälkeen, että tapaukseen liittyy fyysistä kajoamista. Lehtimäki on itse kieltänyt tämän. Tietojen mukaan Lehtimäki olisi yrittänyt myös vaikuttaa asianomaisten työuriin ja epäasiallinen käytös olisi jatkunut vuosia.

– On varmasti niin, ettei kaikkia tarvittavia tietoja ole tiedossamme tehdyistä selvityksistä huolimatta. Nyt asioita tulee julki tipoittain, mikä on aina huono tapa. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että nyt viimeistään koko vyyhti avataan, Vapaavuori kertoi.

Aiemmin julkisuudessa oli käsitys, että Lehtimäki ja häirinnän kohteina olleet naiset olisivat tehneet salassapitosopimuksen. Yle kertoi kuitenkin, että tämä ei pitänyt paikkaansa.

– Kyse on kahdesta eri asiasta. Yhtäältä osapuolet ovat käsittääkseni sopineet, että asia on sovittu ja että eivät käsittele sitä julkisuudessa. En tiedä tarkemmin, mitä osapuolet ovat sopineet, Vapaavuori totesi.

Vapaavuori kieltää, että kyse ei ole mistään kaveriporukan sisällä tehdystä päätöksestä. Hän sanoo, että asia olisi kuitenkin voitu hoitaa toisellakin tavalla. Vapaavuorelta kysyttiin, onko hän itse kertonut kaiken rehellisesti.

– Toimiva johto on selvittänyt asian, kun se on tullut työnantajan tietoon ja suorittanut kaikki tarvittavat kuulemiset. Olen kuitenkin systemaattisesti todennut, että asiasta on raportoitu minulle ja että olen siunannut toimitusjohdon ehdotuksen varoituksen antamisesta Lehtimäelle, Vapaavuori totesi.

– Asian herkkyyden takia ja jotta ei syntyisi mitään epäilyksiä siitä, etten osaisi suhtautua asiaan riittävällä vakavuudella, asaiasta on vaatimuksestani ennen johtopäätösten tekoa konsultoitu kahta naispuolista varapuheenjohtajaa,  jotka ovat yhtyneet toimitusjohtajan ja minun arvioon, Vapaavuori jatkoi.

Vapaavuori sanoo, että ulkopuolinen selvitys tapauksesta voisi olla paikallaan ja aikoo keskustella asiasta Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) kanssa.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat