Hallitusjäsen ärähti Mika Lehtimäki -häirintäkohusta – Jan Vapaavuorelle lista vaatimuksia: "Saatava selvitettyä tänään"

Olympiakomitean hallituksen Sari Essayah ja Sari Multala kritisoivat Mika Lehtimäki -häirintäkohun käsittelyä 10:10
Sari Essayah ja Sari Multala kommentoivat Mika Lehtimäen häirintäkohua.

Suomen Olympiakomitean (OK) hallituksen jäsen Sari Essayah listasi MTV:n Uutisaamussa keskiviikkona vaatimuksiaan koskien Mika Lehtimäen ja OK:n ympärillä porisevaa häirintäkohua.  

Yle uutisoi tiistaina, että Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki on heidän tietojensa mukaan syyllistynyt huomattavasti vakavampaa häirintään kuin mistä hän ja Olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori puhuivat maanantaisessa lehdistötilaisuudessa.

Lehtimäki kertoi maanantaina eroavansa tehtävästään naispuolisille työtovereille lähetettyjen epäasiallisten viestien takia. Ylen eilisen uutisen mukaan Lehtimäki on kuitenkin syyllistynyt myös fyysiseen kajoamiseen ja vuosia kestäneeseen epäasialliseen käytökseen.

OK:n hallituksen jäsen Sari Essayah korosti Uutisaamussa keskiviikkona, että hän sai kuulla häirinnästä ja Lehtimäen OK:n johdolta saamasta varoituksesta vasta viime torstaina, kun Yle aloitti uutisoinnin asiasta. Essayahin mukaan kaikki hallituksen rivijäsenet olivat samassa tilanteessa.

Puheenjohtaja Vapaavuori vetosi maanantaina lainsäädäntöön siinä, että tieto häirinnästä ja varoituksesta pidettiin vain hallituksen puheenjohtajiston (varapuheenjohtajat Sari Multala ja Susanna Rahkamo) ja toimitusjohtajan (Mikko Salonen) tiedossa.

Nyt, kun tapauksessa on tullut uusi käänne, Lehtimäen ja Vapaavuoren maanantaina antama selonteko ei Essayahin mielestä enää riitä, vaan hän vaatii vastauksia keskiviikkoiltana järjestettävässä ylimääräisessä hallituksen kokouksessa.

– Ainakin itselleni on todella tärkeää ensinnäkin kuulla se, että millä tavalla nyt henkilöstön hyvinvoinnista on pidetty huolta. Sitten toiseksi kuulla ne perusteet, että minkä tähden viime syksynä edes yleisellä tasolla hallitukselle ei kerrottu, mitä on tapahtunut. Ja kolmantena se, että miksi tämä varoitus on annettu toisenlaisilla perusteilla kuin mitä nyt on ilmennyt jälkikäteen, Essayah listasi MTV:lle.

Hän palasi vielä Lehtimäen saamaan varoitukseen ja sen perusteisiin myöhemmin haastattelussa, jossa oli mukana myös varapuheenjohtaja Multala.

– Tämä on mielestäni nyt se kysymys. Miksi varoitus on annettu epäasiallisesti käytöksestä, jos nyt kuitenkin jälkikäteen on käynyt ilmi, kuten uutisoitu, että kyse on ollut vuosia kestäneestä häirinnästä? Silloinhan varoitus on annettu väärillä perusteilla, jos näin on kirjattu. Tämä on yksi niistä kysymyksistä, joka on mielestäni tänään saatava selvitettyä.

– Kaikissa järjestöissä ja organisaatioissa hallitus on se, joka on yleisvastuussa kollektiivisesti. Siinä mielessä yleisellä tasolla hallituksen informointi olisi minusta ollut ehdottomasti paikallaan, Essayah summasi.

Lisää Essayahin ajatuksia pääkuvan videon haastattelussa. Siinä Multala kertoo muun muassa OK:n toimitusjohtajalta saamastaan selvityksestä ja virheestään tapauksen käsittelyssä. 

Lue myös:

    Uusimmat