Jan Vapaavuorelle esitettiin vaatimuksia – näin Olympiakomitean pomo aikoo edetä häirintäkohun käsittelyssä

Olympiakomitean hallituksen Sari Essayah ja Sari Multala kritisoivat Mika Lehtimäki -häirintäkohun käsittelyä 10:10
Sari Essayah ja Sari Multala kommentoivat Mika Lehtimäen häirintäkohua.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori ei toistaiseksi halua kommentoida Olympiakomitean tilannetta. 

Urheilujärjestö on joutunut voimakkaan julkisen keskustelun kohteeksi sen jälkeen, kun Yle kertoi, että huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki olisi käyttäytynyt epäasiallisesti työyhteisössä. Lehtimäki ilmoitti maanantaina eroavansa Olympiakomitean palveluksesta.

Yle kertoi tiistai-iltana uusia tietoja Lehtimäen tapauksesta. Ylen mukaan Lehtimäen käytökseen olisi liittynyt myös fyysistä kajoamista.

Vapaavuori viestittää STT:lle, että hän keskustelee Olympiakomitean tilanteesta ensin komitean hallituksen ja johtoryhmän kanssa. MTV:lle hän kertoo, että hän puhuu julkisesti asiasta seuraavan kerran torstaina. 

Olympiakomitean hallituksella on keskiviikkoiltana ylimääräinen kokous, jonka jälkeen torstaina on määrä järjestää tiedotustilaisuus.

Avoimia kysymyksiä

Häirintäkohu olympiakomitean ympärillä kiihtyy – Suomen urheilun eettinen keskus ottaa kantaa 22:37
Häirintäkohu Olympiakomitean ympärillä kiihtyy – Suomen urheilun eettinen keskus ottaa kantaa.

Lehtimäen tapauksessa on herättänyt hämmästystä muun muassa se, että hän sai jo syksyllä varoituksen työyhteisön naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä, mutta tapaus tuli julkisuuteen vasta Ylen viimeviikkoisen uutisen myötä.

Olympiakomitean hallituksen jäsen Sari Essayah sanoi keskiviikkona MTV:lle odottavansa, että prosessi käydään nyt läpi (haastattelu pääkuvassa). Hän totesi, että hallitus on missä tahansa järjestössä kollektiivinen elin, jota yleensä informoidaan tämänkaltaisista tilanteista.

Vapaavuori ja Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen käsittelivät häirintätapauksen syksyllä ja kertoivat siitä myöhemmin vain komitean hallituksen varapuheenjohtajille eli Susanna Rahkamolle ja Sari Multalalle.

Suomen Olympiakomitean nykyinen hallitus valittiin tehtäväänsä marraskuussa 2020.

Julkisuudessa on myös pohdittu, miksi Lehtimäen määräaikaista työsopimusta jatkettiin ilman julkista hakua strategiakauden 2021–2024 loppuun saakka. Päätöksestä tiedotettiin tämän kuun alussa.

– Nöyrin mutta päättäväisin mielin lähdetään tätä työtä jatkamaan, Lehtimäki sanoi tuolloin tiedotteessa.

Hän toimi huippu-urheiluyksikön johtajana keväästä 2018.

Lue myös:

    Uusimmat