Jan Vapaavuori myöntää antaneensa varomattomia lausuntoja Mika Lehtimäen tapauksesta: "Sen jälkeen on tullut lisätietoa"

Jan Vapaavuori tunnusti suurimman virheensä Lehtimäki-kohussa – kertoi saaneensa"lisätietoja"siunaamansa varoituksen jälkeen 53:56

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kertoo huippu-urheiluyksikön johtajan paikalta eronneen Mika Lehtimäen häirintätapauksessa tulleen uutta tietoa sen jälkeen, kun asia tuli julki Yle Urheilun uutisoimana.

Yle uutisoi viime viikon torstaina Lehtimäen saaneen viime syksynä varoituksen naisiin kohdistuvasta epäasiallisesta käytöksestä. Lehtimäki kertoi myöhemmin itse, että kyse on ollut yöaikaan tapahtuneesta viestittelystä kahdelle naiselle.

Seuraavana päivänä Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kertoi, ettei tapauksessa ollut kyse fyysisen koskemattomuuden loukkaamisesta.

Lehtimäki erosi huippu-urheiluyksikön johtajan paikalta maanantaina. Tämän jälkeen Yle uutisoi, että tapauksessa on ollut mukana myös fyysistä kajoamista. Lehtimäki on Ylen saamien tietojen mukaan myös vähätellyt häirinnän kohteita sekä ottanut esiin mahdollisuutensa vaikuttaa henkilön työuraan. Tämän Lehtimäki kiisti asianajajansa välityksellä.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori ei halunnut tarkentaa torstaina pitämässään lehdistötilaisuudessa, onko hänelle jo selvinnyt, kuka asiassa puhuu totta.

– Olen tässä yhteydessä antanut varomattomia lausuntoja, joka perustuu siihen, että olen antanut lausuntoja nimenomaisesti niistä tapahtumista, jotka ovat johtaneet varoituksen antamiseen, Vapaavuori kommentoi MTV Urheilulle.

– Muilta osin voimassa oleva hyvin sitova, hyvin tiukka suomalainen yksityisyydensuoja ja työlainsäädäntö ikävä kyllä estää minua kommentoimasta tätä. Haluan myös tässä yhteydessä omalta osaltani pyrkiä suojaamaan ja auttamaan ja tukemaan tämän kohteena olevia ihmisiä, hän jatkoi.

”Sen jälkeen on tullut lisätietoa”

Vapaavuori kuitenkin myönsi myöhemmin samassa tilaisuudessa, että hänenkin tietoonsa on tullut uusia yksityiskohtia sen jälkeen, kun uutinen Lehtimäen saamasta varoituksesta tuli julki viime viikolla.

– Kuten taisin joissakin haastattelussa sanoa, niin haastehan näissä on se, että tietoa tulee vähän tipoittain. Enemmistön kaikista tiedoista sain syys-lokakuussa viime vuonna.

Vapaavuori kertoi saaneensa viime syksynä asiasta kirjallisen raportin, jonka perusteella hän kävi keskustelua varapuheenjohtajien Sari Multalan ja Susanna Rahkamon sekä Olympiakomitean toimitusjohtajan Mikko Salosen kanssa jatkotoimenpiteestä.

– Pystyin (sen perusteella) vahvistamaan sen toimitusjohtajan ehdotuksen siitä, että kirjallinen varoitus on oikea, mutta vasta sen jälkeen, kun tämä keskustelu on tullut julkisuuteen – taisi olla aika tarkkaan viikko sitten – sen jälkeen on tullut lisätietoa, Vapaavuori kommentoi.

Sari Multala kertoi keskiviikkona Uutisaamussa, ettei hän ollut pyytänyt nähtäväkseen kirjallisia raportteja varoitukseen johtaneista tapahtumista. Multala sanoi järkyttyneensä tällä viikolla tulleista lisätiedoista, joiden mukaan Lehtimäen tapauksessa olisi ollut kyse myös fyysisestä kajoamisesta.

Vapaavuoren mukaan Olympiakomitean sisältä on myös tullut uutta tietoa. Hän sanoi, että "tällaiset teot voivat kertoa laajemmista työkulttuuriin liittyvistä ongelmista".

– Henkilökunnan piirissä on ollut ehkä laajempaankin huolestuneisuutta aiemmin, josta emme ole yksinkertaisesta tienneet, Vapaavuori summasi.

Juttua päivitetty klo 12.27: Lisätty lopun kappale Olympiakomitena henkilökunnan Vapaavuoren tietoon saattamista yksityiskohdista.

Lue myös:

    Uusimmat