Supertähdeksi noussut Adriano romahti rajusti maailman huipulta – saa nyt kunnianosoituksen, josta kuuleminen herkisti miehen kyyneliin

Adriano oli aikansa supertähti Interissä, mutta miehen urakynttilä paloi nopeammin loppuun kuin kukaan osasi 2000-luvun alussa ennakoida.

Maalintekijänä armoitettu, isokokoinen brasilialaishyökkääjä Adriano oli yksi parhaista pelaajista Euroopassa, kunnes päihderiippuvuus sai hänestä kellistävän otteen.

Rio de Janeiron pahamaineisessa favelassa Vila Cruzeirossa kasvanut Adriano nousi Brasilian maajoukkueeseen vain 18-vuotiaana ja kipusi Serie A:ssa nopeasti Euroopan terävimmälle huipulle. Neljän kauden aikana vuosina 2002–2006 Adriano tykitti Italian pääsarjaseuroissa yhteensä 88 maalia.

Brasilian maajoukkueessa Adriano puolestaan teki yhteensä 27 maalia 48 ottelussa.

Kuumana palanut uraliekki alkoi kuitenkin lepattaa, kun juhliminen ja alkoholinkäyttö saivat otetta nuorukaisesta. Isän odottamaton kuolema vauhditti syöksykierrettä entisestään.

– Vain minä voin tietää, kuinka paljon kärsin, Adriano on kuvaillut tuntojaan tv-kanava R7:n haastattelussa.

– Isäni kuolema jätti valtavan aukon elämääni. Tunsin itseni yksinäiseksi Italiassa, olin surullinen ja masentunut, ja aloin vain juoda. Tunsin oloni onnelliseksi ainoastaan juodessani ja tein sitä joka ilta. Join kaikkea, mitä vain sain käsiini: viiniä, viskiä, vodkaa, olutta.

Adriano saapui seurajoukkueensa Interin harjoituksiin joka päivä, mutta oli yhä useammin humalassa.

– Tulin aina paikalle, vaikka olin täysin humalassa, ja seuran lääkärit veivät minut lepohuoneeseen toipumaan. Inter kertoi lehdistölle minun kärsivän lihasongelmista.

Lopulta Adriano päätti palata kotimaahansa Brasiliaan ja Rio de Janeiroon. Jalkapalloura jatkui aina vuoteen 2016, mutta pelit maailman absoluuttisella huipulla olivat päättyneet jo 27-vuotiaana vuonna 2009.

– En lopettanut juomista ja minun oli lähdettävä Interistä. Luovuin miljoonista palatessani Brasiliaan, mutta niiden sijaan saavutin onnellisuuden.

– Myöhemmin huomasin, että ongelmani (Milanossa) olivat ihmiset ympärilläni. He vain veivät minua juhliin, joissa oli alkoholia ja naisia, eivätkä välittäneet mistään muusta.

Pelén ja Garrinchan vierelle

Euroopassa Adriano muistetaan yhä härkämäisenä superlahjakkuutena, jonka todellinen potentiaali jäi kenties kokonaan saavuttamatta, mutta kotimaassaan Brasiliassa häntä pidetään yhä kansallissankarina. Uroteot A Selecaon riveissä eivät ole unohtuneet.

Tuorein osoitus Adrianon asemasta Brasilian maajoukkueen folkloressa on hänelle perustettava muistomerkki Riossa sijaitsevan kansallisstadionin Maracanan kupeeseen, jossa hänen jalanjälkensä saa paikkansa Pelén, Ronaldon, Garrinchan ja kumppanien jalanjälkien vieressä.

39-vuotias Adriano sai kuulla kunnianosoituksestaan tuoreeltaan ja julkaisi kuvia tunteikkaasta reaktiostaan uutiseen Instagram-tilillään.

– Olen superinnoissani. Tämä on aina ollut unelmani, Adriano kommentoi paikalliselle medialle brittilehti The Sunin mukaan.

Seremoniaa Adrianon kunniaksi saadaan kuitenkin odottaa myöhemmäksi, sillä Brasilia painii tällä hetkellä maassa pahasti riistäytyneen koronaviruspandemian kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja