Jalat kesäkuntoon – koppurat pois näillä tehovinkeillä

Jalkojenhoito on erityisen tärkeää kesän korvilla. Jalkoja on hyvä hoitaa pitkin vuotta kotonakin, mutta myös visiitti ammattilaisen luo voi auttaa jalat kesäkuntoon.

Jalkojen hyvinvointi on tärkeä osa kesää. Kauniilla jaloilla on mukava kävellä, ja niihin laittaa mielellään myös avonaiset kengät. Liian usein naiset luulevat, että jalkahoitoon pitäisi varautua ennen ammattilaisen käsiteltäväksi menoa. Näin ei kuitenkaan ole.

– Usein niillä jotka luulevat, että jaloissa on paljon ongelmia ja kovettumia, ei loppupeleissä ole ongelmia. Me olemme nähneet paljon kaikenlaisia jalkoja. Usein niillä jotka ovat huolissaan, ei ole hätää, rauhoittelee Feet & Soul Experiencen spa manager Karen Kankare.

Jalkahoidossa käytetään tarvikkeita, joita ei suositella kotihoitoon. Yksi näistä on veitsi, jolla poistetaan kovettumia.

– En suosittele teräaseiden käyttöä kotona. Ne ovat haasteellisia käyttää, erityisesti ensikertalaisella. Herkästi tulee otettua liikaa pois ja tehtyä vahinkoa itselleen. Tunnen monia, jotka ovat viiltäneet itselleen syviäkin haavoja, kertoo Kankare.

– Isompien ongelmien, kuten kovettumien kanssa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Siitä saa hyvän lähtökunnon kotihoitoa varten, Kankare neuvoo.

Jalkojen kotihoito

Kylvetä jalat hoidon alussa lämpimässä vedessä.

Nauti rauhoittava juoma, kuten lämmintä teetä tai viileää kesäjuomaa

Poista kovettumat raspilla.

Rasvaa jalat kauttaaltaan, mutta vältä varpaanvälejä. Rasvaus on syytä tehdä päivittäin. Kuivalle iholle sopii kevyempi rasva päiväksi ja rasvaisempi rasva yöksi.

Jos jalkasi ovat erittäin hikoilevat, hanki niille oma voide. Olemassa on deudoroivia ja hankaumilta suojaavia tehovoiteita, joissa on kevyt koostumus, mutta jotka jättävät vahamaisen pinnan ihoon.

Yleensä voiteita ei suositella laitettavaksi varpaidenväliin, mutta niille sopivia voiteitakin löytyy.

Talkkia voi laittaa kauttaaltaan jalkaan. Se imee kosteutta.

Varpaidenvälit ovat ongelmallinen alue

Kuori jalat kerran viikossa. Käytä karkeampaa kuorintaa, älä kasvoille tai vartaloille tarkoitettua kevyttä kuorintaa.

– Jaloille sopii kunnon suola- ja sokerikuorinta, jossa on kunnolla rakeita. Muista kuoria varpaidenvälit, usein niihin kerääntyy kuivaa ihoa, jota ei tule joka kerta suihkussa hangattua.

Varpaidenväliin voi kertyä näkymätöntä ihoa, joka rullautuu pyyhkeellä pyyhkiessä. Tämä on luonnollinen reaktio ihon uusiutuessa, kun sen pinnalle jää kuolleita solukkoja.

Varpaidenvälit tulee myös pitää kuivana. Suihkun jälkeen jokainen varpaanväli kannattaa käydä yksitellen läpi. Pyyhe ei välttämättä ole paras vaihtoehto varpaidenvälien kuivaamiseen, vaan esimerkiksi paperi imee tehokkaasti kosteutta.

Raspia ei suositella käytettäväksi liian usein. Suurin piirtein kerta kuukaudessa riittää. Hiekkapaperiraspi sopii suurimmalle osalle ihmisistä. Jalkaa ei kannata raspata suoraan suihkussa, vaan jalkojen ollessa hieman nihkeinä. Nihkeistä jaloista näkee paremmin, paljonko ihoa irtoaa. Suihkussa jalkaa saattaa hinkata liikaakin, kun ei huomaa, kuinka paljon ihoa lähtee.

– Jos ihoa hankaa liikaa, se alkaa suojautua ja tehdä vielä entistä enemmän kovettumaa.

Suomalaisten suurimmat jalkaongelmat

Suomalaisten yleisimmät ongelmat ovat ihon kuivuus ja peruskovettumat, kun erityisesti jalan painopistealueisiin kerääntyy ongelmia. Kapeat kengät aiheuttavat helposti känsiä varpaiden ulkosyrjiin.

– Jos käyttää paljon korkokenkiä, keskelle voi syntyä paljon kovettumaa, joka voi aiheuttaa kipua, jos se pääsee kasvamaan.

Jalkahoidossa kannattaisi käydä vuodenaikojen vaihtuessa, noin kolme–neljä kertaa vuodessa.

– Hyvä väli on ennen kesää, kesän jälkeen, ennen talvea ja talven jälkeen.

Jalkojen hikoilussa on syytä muistaa myös oikeiden sukkien ja kenkien valinta.

– Sukissa kannattaa suosia hengittävää materiaalia, puuvillaa ja bambusukkia. Jos jalat hikoilevat, nylonia kannattaa välttää. Se hikoiluttaa vielä enemmän. Talvellakin kannattaa sukkahousujen sijaan suosia leggingsejä ja puuvillasukkia, jottei keinokuitua tule jalkaan.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Siiri L'Ecuyer, Shutterstock, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat