Mainos

Jäätiköiden sulaminen aiheuttaa tulvia

Poikkeukselliset rajuilmat ovat riepotelleet Keski-Eurooppaa koko kuluneen kesän. Yhtenä rankkasateiden syynä pidetään ilmaston lämpenemisestä.

Kasvihuoneilmiösulattaa myös alppien jäätiköitä dramaattista vauhtia. Apukeinoista keskustellaan alkavassa Johhanesburgin ilmastokokouksessa.

Esimerkiksi Sonnblickin jäätikkö Itävallan Stubachtalissa on pienentynyt huomattavasti. Vielä vuonna 1877 alueen toinen jäätikkö ulottui Weissen-järveen asti. Nyt ikuinen jää hohtaa kilometrien päässä järvestä.

Salzburgin yliopiston professori Heinz Slupetzky on tutkinut Weissen-järven jäätiköiden sulamista 60-luvulta asti.

-Tarkkojen mittausten ansiosta, joita on tehty 40 vuotta, tiedämme, että tämä jäätikkö on viimeisen 20 vuoden aikana menettänyt yli 20 miljoonaa kuutiometriä kokonaismassastaan. Se tarkoittaa kahtakymmentä prosenttia.

Jäätiköiden sulaminen alpeilla kertoo ilmaston lämpenemisestä. Osa ilmaan haihtuneista sulamisvesistä on kuluneena kesänä tullut alas Eurooppaa ravistelleina rankkasateina.

Vaikka tieteelliset näytöt ihmisen toiminnan vaikutuksista eivät vielä ole yksiselitteisiä vaatii professori Slupetzky radikaaleja päätöksiä.

-Meidän pitäisi lähteä pahimmasta vaihtoehdosta ja sanoa, että ihminen on aiheuttanut kolme neljäsosaa ilmaston lämpenemisestä. Meidän pitäisi tehdä kaikki mahdollinen estääksemme ilmaston lämpeneminen. Jos me toteamme vasta 30 vuoden kuluttua, että ihminen oli todella pääsyyllinen, tuhot voivat olla jo korjaamattomia.

Jäätiköiden sulamisen välittömät seuraukset ovat nekin dramaattisia. Lisääntyvä eroosio voi lähivuosina viedä mukanaan kokonaisia alppikyliä.

Jäätiköiden sulaminen on jo muutaman vuoden ajan vaikuttanut myös alppien hiihtosirkukseen. Ne ajat, jolloin kesäisin lähes kaikilla jäätiköilla pystyi vielä hiihtämään, alkavat olla ohi ja toisaalta talvisin vain jäätiköiden hiihtokeskukset alkavat olla täysin lumivarmoja.

(MTV3)

Lue myös juttu Keski-Euroopan tulvatuhoista
(Kymmenen uutiset 14.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.