Jäätävä piiskasade iskee illalla Suomeen – ajokeli muuttuu erittäin huonoksi, Finnair peruu lentoja: "Onnettomuusriski on huomattava"

Suomeen iskee perjantaina jäätävä sade. Tienpinnat voivat olla hyvinkin liukkaita. Myös lentoja perutaan.

MTV Uutisten meteorologi Pekka Poudan mukaan Venäjältä virtaa Suomeen kylmää ja kuivaa ilmaa maanpinnan tasolla. Ylempänä ilmakehässä puhaltaa lämpöisempää ilmaa. Tämä luo olosuhteet jäätävän sateen syntyyn.

– Perjantai-illasta voi tulla jäätäviä sateita. Sateet alkavat kahdeksan yhdeksän aikaan illalla aikaan Turun seutuvilla ja siitä vähitellen voimistuvat, Pouta sanoo.

Myös Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen. Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi Uudellamaalla iltapäivästä alkaen jäätävän vesisateen ja lumisateen vuoksi.

– Liikenteessä on mahdollisesti suuria häiriöitä. Onnettomuusriski on huomattava, varoituksessa kerrotaan.

Myös Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Kanta-Hämeessä ajokeli muuttuu huonoksi, mutta ei kuitenkaan erittäin huonoksi.

Lauantaina jääsade leviää

Lauantai on kohtalon päivä lähes koko Suomelle, kun jääsade etenee. Erittäin huono ajokeli jatkuu Uudellamaalla.

Keskiyöstä alkaen jääsade valtaa myös Länsi-, Keski- ja Itä-Suomen, jossa varoitetaan huonosta ajokelistä. Varoitukset ovat voimassa myös Pirkanmaalla.

Sen sijaan Turun seutu säästyy lauantaina jäätävältä sateelta.

Puolestaan sunnuntaina huono ajokeli painottuu Itä-Suomeen ja Lappiin.

Peruutuksia lennoissa

Jäätävän lumisateen ja sen aiheuttaman liukkauden arvioidaan rajoittavan ja viivästyttävän myös lentoliikennettä. Tämän vuoksi Finnair peruu lentoja perjantain ja lauantain aikana.

Perjantaina yhtiö peruu kymmenen lentoa. Perutut lennot olisivat suuntautuneet Tukholmaan, Kööpenhaminaan, Manchesteriin, Geneveen, Müncheniin, Riikaan, Amsterdamiin, Wieniin ja Varsovaan.

Näin jääsade syntyy

Forecan mukaan jäätävää sadetta syntyy, kun ilmakehässä satojen metrien tai jopa yli kilometrin korkeudella maanpinnasta on ilmakerros, jonka lämpötila on plussan puolella, mutta tämän kerroksen alla lämpötila on pakkasella.

Jäätävä sade on siis alijäähtynyttä sadetta, joka jäätyy heti maahan osuessaan ja muodostaa jääkerroksen. Jäätävä sade voi olla hyvinkin vaarallista tieliikenteelle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja