Talven rajuin lumimyräkkä ottaa vauhtia Islannissa – Valtteri tuo Suomeen voimakkaita tuulia ja lumipyryä, sähkökatkot mahdollisia

Viikonloppuna luvassa kunnon talvimyrsky – hiihtolomille lauhempaa säätä 5:14
Viikonloppuna on luvassa kunnon talvimyrsky – hiihtolomille on tarjolla lauhempaa säätä

Valtteriksi nimetty lumimyrsky on lähestymässä Suomea. Se koettelee maata viikonloppuna ja voi aiheuttaa muun muassa sähkökatkoja. Myös ajokeli muuttuu huonoksi.

– Tuulet voimistuvat niin, että mennään myrskyn tasolle viimeistään sunnuntaina, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen kertoo.

Tällä hetkellä Valtteri-lumimyrsky on Ilmatieteen laitoksen mukaan Islannin tienoilla, josta se liikkuu kohti Suomea kuluvan vuorokauden aikana. 

– Valtteri tuo vaikutuksia myös muualle Pohjois-Eurooppaan. Tanskassa keskituuli voimistuu jopa 28 metriin sekunnissa. Siellä se on nimetty Malik-myrskyksi, Ilmatieteen laitos tviittaa.

"Talven ensimmäinen kunnon pitkäkestoinen lumimyräkkä"

Huomisen ja sunnuntain aikana matalapaineen keskus tuo lähes koko maahan runsaita lumisateita, voimakkaita tuulenpuuskia ja myrskyä merialueille. 

Lunta tulee viikonlopun aikana maan etelä- ja keskiosiin 20–30 senttiä, Uudellemaalle ja Satakuntaan jopa 30–40 senttiä.

– Tällaista laaja-alaista matalapainetta ei ole vielä tullut Suomeen tänä talvena. Tämä on ensimmäinen kunnon matalapaine, joka tuo valtaosan sateista lumena, ja talven ensimmäinen kunnon pitkäkestoinen lumimyräkkä, Tuovinen sanoo.

Tykkylumi voi aiheuttaa sähkökatkoksia

Suomen lounaisilla merialueilla tuulet yltävät myrskyksi asti, ja merellä tuulee jopa yli 23 metriä sekunnissa. Rannikoilla saattaa esiintyä tuulenpuuskia, jotka yltävät yli 20 metriin sekunnissa.

Odotettavissa voi olla myös sähkökatkoksia.Päivystävän meteorologin Petteri Pyykön mukaan myös tykkylunta alkaa kertyä jo huomisiltana, mutta sunnuntaina tykyn paino kasvaa.

– Lämpötilalla ja tuulen suunnalla on merkitystä puiden oksille kertyvän lumikuorman vahingollisuuteen. Huomenna on etelätuulta, mutta tuuli kääntyy pohjoistuuleksi lännestä sunnuntaina varhaisesta aamusta alkaen, Pyykkö sanoo.

Ajokelit huonoja tai erittäin huonoja lähes koko maassa

Ajokelit huononevat koko maassa lukuun ottamatta Keski- ja Pohjois-Lappia. 

– Lumisateiden alettua viimeistään huomenna iltapäivällä ajokeli muuttuu erittäin huonoksi. Huonoja ajokelejä on Etelä-Lappiin asti sunnuntai-iltaan saakka, Tuovinen kertoo.

Fintrafficin tieliikennekeskus muistutti tänään, että lumipyry kasvattaa onnettomuusriskiä liikenteessä.

– Mieti siis voitko siirtää tien päälle lähtöä pahimman myräkän yli tai varaa ainakin selkeästi enemmän aikaa matkan tekoon, Fintrafficin tieliikennekeskuksesta liikennekeskuspäällikkö Sanna Piilinen muistuttaa tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat