MTV seuraa karmean kelin vaikutuksia: Pakettiauto ajoi nokkakolarin ambulanssin kanssa Vesannolla – kaksi loukkaantunut vakavasti

Lumimyräkkä iskee pääkaupunkiseudun iltapäiväruuhkaan 5:04
Lumimyräkkä iskee myös pääkaupunkiseudun iltapäiväruuhkaan, katso videolta, miten:

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa tiistain kelin vaikutuksia liikenteeseen. Ilmatieteen laitoksen mukaan ajokeli on huono tai erittäin huono koko maassa. Liikennekeskus Fintrafficin varoitukset huonosta ajokelistä ovat voimassa myöhään iltaan saakka.

20.15: Takatalvi toi huonon ajokelin ja teillä kolaroitiin runsaasti – lunta kertyi enimmillään noin 30 senttiä

Takatalven voimakas lumipyry ja navakka tuuli toivat tiistaiksi maanteille erittäin huonon ajokelin valtaosaan Suomea. Myöskään vakavilta onnettomuuksilta ei vältytty. Leppävirralla Pohjois-Savossa kuoli yksi ihminen nokkakolarissa, kun taas saman maakunnan Vesannolla kaksi ihmistä sai vakavia vammoja ambulanssin ja pakettiauton nokkakolarissa.

Pelastuslaitokset saivat lukuisia hälytyksiä kolareista ja ulosajoista varsinkin tiistaina iltapäivällä.

Lumisateet toivat eniten uutta lunta nyt Tampereen lähiseudulle Pirkanmaalla, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta. Tampereella 24 tunnin lumikertymä oli 27 senttiä, ja hieman idempänä Juupajoella mitattu lukema oli vielä sentin suurempi.

Lumisateiden odotettiin hiipuvan keskiviikon vastaisena yönä maan eteläosista.

– Yön ja aamuna aikana lunta saadaan vielä alueella Päijät-Hämeestä Keski-Pohjanmaalle. Erittäin huonon ajokelin varoitus poistuu, mutta liikennesää on kuitenkin yhä huono maan keski- ja pohjoisosissa, kertoi päivystävä meteorologi Mikko Laine tiistaina illalla.

Piakkoin uusia sateita etelästä

Sateita on luvassa vielä lisää Suomeen kuluvalla viikolla. Torstain ja perjantain välisenä yönä nousee maahan etelästä sadealue.

– Sen myötä sää kuitenkin myös lämpenee, joten sateen odotetaan tulevan silloin vetenä Etelä- ja Itä-Suomessa. Maan länsi- ja keskiosiin saataneen silloin vielä lisää lunta, meteorologi arvioi.

Yöpakkasia on tiedossa vielä lisää tällä viikolla. Päivälämpötilat voivat Laineen mukaan kuitenkin kivuta ainakin viikonloppuna useitakin asteita plussan puolelle.

Tykkylumen pelättiin aiheuttavan Suomessa tiistaina runsaasti sähkökatkoksia. Kovin pahoilta katkoksilta näytettiin vältytyn. Ennen iltakahdeksaa oli sähköttä noin 1 200 sähkölaitosten asiakasta lähinnä kaistaleella, joka ulottuu Turun seuduilta Jyväskylän lähialueille ja siitä Oulun seutuville. Sähkökatkoksia oli tuossa vaiheessa 17 kunnan alueella.

19.02: Kaksi loukkaantui vakavasti pakettiauton ja ambulanssin nokkakolarissa

Kaksi henkilö loukkaantui vakavasti ja yksi lievästi pakettiauton ja ambulanssin kolarissa Pohjois-Savon Vesannolla tänään iltapäivällä.

Ensihoitoyksikkö oli matkalla ensihoitotehtävälle Vesannon suunnasta kohti Tervoa joutuessaan liikenneonnettomuuteen. Pelastuslaitoksen mukaan vastaan tullut pakettiauto oli ryhtynyt heittelehtimään ja törmäsi ambulanssin keulaan. Kummankin ajoneuvon vauhti oli noin 80 kilometriä tunnissa.

Ambulanssissa oli kyydissä kaksi ensihoitohenkilökunnan edustajaa ja pakettiautossa vain sen kuljettaja. Vakavasti loukkaantuivat sekä pakettiauton kuljettaja että toinen ambulanssissa ollut.

Pelastuslaitokselta kerrotaan, että ambulanssin tehtävä ei jäänyt huolimatta, ja toinen yksikkö sai tehtävän hoidettua.

Onnettomuuspaikalla on käynnissä onnettomuuden jälkiraivaus. Onnettomuuspaikalla kerrottiin olleen huono keli.

18.45: Talvinen sää aiheuttaa ongelmia miesten jalkapalloliigassa, jonka myötä osa seuroista joutuu viemään lähipäivien pelinsä vieraspaikkakunnille.

Miesten jalkapalloliigassa pelaava FC Lahti kertoi tiistaina kotisivuillaan, että sen kotiavaus VPS:ää vastaan pelataan perjantaina Vaasassa. Siirron syynä on, että Lahden kaupunki on asettanut Lahden stadionin käyttökieltoon.

Talvinen ja luminen sää on aiheuttanut ongelmia myös muilla liigapaikkakunnilla, joissa on käytössä luonnonnurmi. FC Lahden lisäksi Honka, Inter, Ilves ja AC Oulu ovat ilmoittaneet, että niiden seuraava kotipeli pelataan vieraspaikkakunnalla.

14.46: Eilisaamun ja tämän aamun välillä lunta kertyi yleisesti 10–20 senttiä, kertoo Ilmatieteen laitos Twitterissä.

– Näin laaja-alainen lumisade huhtikuussa ei ole jokavuotista, mutta ei poikkeuksellistakaan, Ilmatieteen laitos kirjoittaa.

Esimerkiksi 2. päivä huhtikuuta vuonna 2018 maan itäosaan kertyi Ilmatieteen laitoksen mukaan monin paikoin lunta yli 10 senttiä.

Tänään lunta on odotettavissa lisää lähes koko maassa, Ilmatieteen laitos toteaa.

13.48: Rekka päätyi karussa kelissä ojaan Varsinais-Suomen Marttilassa. Katso videolta tarkemmin, mitä Marttilassa oli tapahtunut:

Rekka ajoi ojaan Varsinais-Suomessa Marttilassa 0:29

13.46: Meteorologi Pekka Pouta kertoo, että iltapäiväruuhkaan mennessä matalapaineen keskus siirtyy pääkaupunkiseudun päältä itään päin.

– Se tietää myrskyisää luoteispuhallusta. Samalla räntäsade muuttuu lumisemmaksi sateeksi.

Tiistai-iltaan mennessä matalapaineen keskus on siirtynyt Lappeenrannasta Jyväskylään ulottuvalla vyöhykkeelle. Sää tuolla vyöhykkeellä on Poudan mukaan samanlainen kuin aiemmin pääkaupunkiseudulla. 

Pouta ennustelee, että Tampereen ja yleisestikin Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueelle sataa pelkästään tänään tiistaina aikana jopa 15 senttimetriä lunta.

13.31 MTV Uutiset Live oli Tampereella raportoimassa, kuinka lumimyräkkä sekoitti kaupungin liikenteen aamupäivällä.

Raitiovaunut jumissa! Takatalvi sekoitti liikenteen Tampereella – MTV paikalla 2:27

11.11: Lounaisille merialueille on annettu myrskyvaroitus kovista tuulista ja aallokoista koko päiväksi. Pohjoisemmille merialueille on annettu jäätymisvaroituksia.

11.08: Aamulla ja aamupäivällä on raportoitu useista peltikolareista ympäri maata liukkaiden kelien takia. Vakavilta henkilövahingoilta oli aamupäivän aikana vältytty.

10.46: Ajokeli on erittäin huono koko maassa lukuun ottamatta Pohjanmaata ja Lappia, jossa se on vain huono.

Sen lisäksi maan eteläosissa voi tulla voimakkaita tuulia iltapäivästä lähtien. Tuuli voi olla puuskissa jopa 20 metriä sekunnissa.

10.45: MTV:n avustajan tietojen mukaan Tampereella ajolankavaurio on keskeyttänyt kaupungin raitiovaunuliikenteen ainakin osittain. Myös linja-autoja on jumissa ylämäissä. 

10.35: Lapin poliisi kertoo kahdesta aamulla sattuneesta kolarista nelostiellä. 

Poliisi sai ilmoituksen kolarista Sodankylän ja Ivalon välisellä tieosuudella. Onnettomuus oli poliisin mukaan sattunut ohitustilanteessa.

Matkalla onnettomuuspaikalle poliisiauto ja henkilöauto törmäsivät toisiinsä. Kyseesä oli nokkakolari Sodankylän taajaman pohjoispuolella. 

Poliisin mukaan samaisessa kolaritilanteessa tuli lisäksi kaksi peräänajoa. Kolareissa kuitenkin säästyttiin vakavilta henkilövahingoilta. 

Liikenne nelostiellä oli poikki ja ruuhkautunut tunnin ajan. Liikenne kulkee jälleen normaalisti molempiin suuntiin, mutta poliisi varoittaa erittäin huonosta ajokelistä alueella. 

Poliisi selvittää tapahtumien selvittämistä.

Satuitko kolaripaikalle tai osuiko eteesi poikkeuksellinen sääilmiö? Lähetä meillä kuvaa ja videota!


Lue myös:

    Uusimmat