Etelän lumisaderintama peruu joukkoliikennettä ja voi sotkea lentoja: Lumentulo leviämässä huomenna Tampereen korkeudelle

Lumisadekertymä on jäänyt tänään eteläisessä Suomessa ennustettua pienemmäksi, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

– Pahin lumisadetilanne jäi tältä päivältä pois. Huomiselle on ennustettu vähän voimakkaampaa lumisadetta, päivystävä meteorologi Pinja Rauhamäki kertoo.

Lunta on satanut tänään etelässä pääasiassa Uudenmaan alueella. Eniten lunta on satanut Ilmatieteen laitoksen mittausasemista Hangossa, jossa lumen syvyydeksi mitattiin kolme senttimetriä.

Aiemmin ennustus oli, että eteläiseen Suomeen voisi tämän päivän aikana kertyä jopa viisi senttimetriä lunta.

Lumisade vaikuttanut liikkumiseen

Aiemmin päivällä kerrottiin, että Etelä-Suomeen saapunut lumisaderintama on vaikuttanut liikkumiseen.

Lukuisat pääkaupunkiseudun bussit peruttiin puolenpäivän jälkeen, kertoo HSL.

Lisäksi myöhästymiset ovat mahdollisia paitsi useilla bussilinjoilla myös käytännössä kaikilla raitiovaunulinjoilla. Myöhästymisten syyksi kerrotaan sääolosuhteet.

Lumisaderintama voi Finavian mukaan aiheuttaa viivästyksiä lentoliikenteeseen viikonloppuna. Sen mukaan Fintrafficin lennonvarmistus voi joutua rajoittamaan saapuvien lentojen määrää Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lisäksi kiitoteissä voi tulla muutoksia, johtaen jopa siihen, että käytössä on vain yksi kiitotie.

Foreca muistuttaa, että  etelärannikolla ajokeli voi olla viikonloppuna jopa erittäin huono.

Huomenna lisää lunta etelään

Lumisateet jatkuvat etelässä huomenna. Ne saattavat myös levittäytyä etelärannikolta Tampereen korkeudelle saakka.

Seuraava lumisadealue saapuu maahan jo aamulla.

–  Kovimmat lumisateet nähdään huomenna etelässä iltapäivällä. Luvassa on noin 1–2 senttiä lunta, Rauhamäki sanoo.

Lämpötilat ovat huomenna etelässä noin parissa pakkasasteessa. Keski-Suomessa liikutaan viiden pakkasasteen molemmin puolin ja Lapissa lämpötila on kylmimmillään 15 pakkasasteen paikkeilla.

Etelärannikolle on annettu sekä lauantaiksi että sunnuntaiksi varoitus huonosta ajokelistä lumisateiden takia. Varoitus on sunnuntaina voimassa myös Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa sekä Etelä-Karjalassa.

Lisäksi Uudellemaalle on sunnuntaiksi annettu jalankulkuvaroitus lumen tulon vuoksi, sillä lumi saattaa jalkakäytävillä tamppautua liukkaaksi.

Pitkään pakkasista ei eteläisessä ja keskisessä Suomessa päästä nauttimaan, Rauhamäki kertoo.

–  Ensi keskiviikkoon asti on oikein miellyttävää pikkupakkasta, mutta torstaina etelärannikolla näkyy jo nollaa astetta tai paria lämpöastetta. Perjantaina nollan rajan siirtyy vähän pohjoisemmaksi ja vasta Jyväskylän korkeudella on pakkaslukemia.

Sään kuukausiennuste julki – meteorologi kertoo, saadaanko etelään jo kunnolla lunta 4:58
Sään kuukausiennuste julki – meteorologi kertoo, saadaanko etelään jo kunnolla lunta.

Lue myös:

    Uusimmat